4.4 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-ben beszélt arról, hogy Magyarországon miért ilyen magas a koronavírussal összefüggő elhalálozások száma.

Az sajnos eddig is köztudott volt, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyarok jóval betegebbek más népeknél az pedig nem mindegy, hogy egy vírus által okozott krízishelyzet milyen állapotban találja a szervezetet.

A KSH szerint egy év alatt 17 ezer egészsügyi dolgozó hagyta el a munkáját,

a tendenciát Balogh is megerősítette.

Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – jegyezte meg.

Műtéteket kell elhalasztani, várólisták alakulnak ki bizonyos ellátási formákban, vizsgálatokhoz nehezebben jutnak hozzá az állampolgárok – jelezte a kamara elnöke. Megjegyezte, hogy még novemberben a minisztérium rendelettel kérte, hogy 20 intenzíves ágyra egy szakorvos, egy általános orvos és öt nővér jusson.

A munkaerőhiány közvetlenül járul hozzá a magas halálozási rátához. Nemzetközi ápolásszakmai szervezetek kérik, hogy csak a megfelelő létszámmal lehessen teljesíteni az ellátást. Azokban az országokban, ahol nincs meg ez a kellő létszám, ott rosszabbak lesznek a halálozási mutatók.

Balogh Zoltán úgy látja, a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, ám még ezzel együtt is jobban aggódik a kamara elnöke azokért az ellátásformákért – például az otthoni szakápolás, az alapellátás vagy a krónikus betegellátás –, ahol egyenesen tragikussá vált a helyzet.

(index nyomán)

További híreink

A normalitás védelmében lépett fel a MÖM

Gabay Dorka

Fertőtlenítőszer hamisítókat fogtak el a rendőrök

Dunai Tibor

Amerikai finanszírozású kutatás okozhatta a koronavírus elterjedését

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen