12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Bűnügy

Letartóztatták az antirasszizmus nevében rendőrt ölő “tüntetőt”

Vádat emeltek az afroamerikai nyugalmazott rendőrt még előző héten meggyilkoló tüntető ellen az egyesült államokbeli Missouriban található St. Louis-ban hétfőn.

A 77 éves David Dornt, aki korábban a város rendőrségének főkapitánya volt, június 2-án lőtték agyon egy ékszerboltban, ahová vandálok és fosztogatók nyomultak be a rasszizmus és rendőri brutalitás elleni tüntetést követően. Az idős férfi az üzlet tulajdonosának barátja volt, és gyakran tért be hozzá.
Vasárnap letartóztatták a 24 éves – szintén afroamerikai – Stephan Cannont, aki ellen most elsőfokú gyilkosság, rablás, betörés, tűzfegyver jogtalan birtoklása és fegyveres bűncselekmény gyanúja miatt emeltek vádat.

St. Louis városában – amely a középnyugati Missouri legnagyobb lélekszámú települése – David Dorn meggyilkolásának napján négy rendőrt lőttek meg, közel hatvan üzletet raboltak ki. A rendőrség is rálőtt egy fosztogatóra, aki állítólag a rendőrökre lőtt.

Dorn halála sokakat megrázott az Egyesült Államokban. Az ötgyerekes és tíz unokának örvendő férfi harminc éven keresztül szolgált St. Louis rendőrségén. Donald Trump amerikai elnök is együttérzését fejezte ki a családnak, azt írva, hogy a köztiszteletben álló rendőrtisztet “hitvány fosztogatók” gyilkolták meg.

Az ABC televízió szerint a támadásról készült videó látható volt a Facebookon is, de azóta eltávolították onnan.

Az Egyesült Államokban immáron május 26. óta tartanak a nem egyszer erőszakba torkolló tüntetések, mivel az előző nap Minneapolisban a durva rendőri intézkedés következtében meghalt a 46 éves afroamerikai George Floyd. A négy rendőrt azóta elbocsátották, és vádat is emeltek ellenük.

Hétfő délelőtt a kongresszus demokrata párti törvényhozói néma csöndben, térdre ereszkedve emlékeztek meg George Floyd haláláról Washingtonban. A megemlékezés 8 perc 46 másodpercig tartott, pontosan annyi ideig, ameddig Derek Chauvin, a Minneapolisban intézkedő rendőr Floyd nyakán térdelt, előidézve ezzel a halálát.

Forrás: MTI

 

További híreink

Rontás levételét ígérve csalta ki idősek ingatlanait egy kiskunfélegyházi nő

Faragó Dániel

Tömegverekedés a beregszászi romatelepen

Szabó Norbert

Meghitt karácsony: hamis rendszámú autóval, bedrogozva mentek lopni

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen