22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Már nincs meg a kémia Pécsen a balliberális pártok között

2019-ben a Fidesz egy évtized után veszítette el Baranya megye székhelyének az irányítását. Az önkormányzati választáson a balliberáis pártok összeálltak és a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben a körzetek többségét megnyerték.

A polgármester Péterffy Attila lett, az egyesület elnöke Mellár Tamás parlementi képviselő. A feszültség most pont kettejük között bontakozott ki, az egyesület legutóbbi ülésén ugyanis kizárták a polgármestert.

Ezen felül megvonták a Mindenki Pécsért Egyesület névhasználati jogát Péterffy Attila polgármestertől és azoktól a képviselőktől is, akik támogatták az általa szorgalmazott új kolalíciós szerződést, amely az eddigieknél jóval nagyobb “frakciófegyelmet” követelt volna meg a városatyák részéről.

A Mindenki Pécsért Egyesület most arra hivatkozik, hogy ők a 2019-es önkormányzati választás előtt aláírattak a polgármesterrel egy nyilatkozatot, ami azt tartalmazta, hogy polgármesteri tisztségét az átláthatóság és a demokratikus döntéshozatal jegyében fogja gyakorolni.

Az egyesület szerint a polgármester éppen ezeket nem teljesítette az elmúlt időszakban.

A konfliktus sokkal inkább abban áll, hogy a 18 balliberális képviselő az egyesület színeiben jutott mandátumhoz, de külön frakciókat alapítottak, a polgármester pedig csak néhány frakcióval (vélhetően a Momentummal és a DK-val) állapodott meg az új koalíciós egyezségről. A Momentum és a DK képviselői együtt 11-en vannak a testületben. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a város polgármestere is velük képzeli el a közös együttműködést.

Az egyesületben elvileg többségi “frakciófegyelem” van, tehát ennek értelmében a 26 fős közgyűlést 12 fő akarata már egyértelműen sakkban tudná tartani.

A testületben 8 olyan politikus van, akik nem tagjai az egyesületnek, közülük 7 a Fidesz, 1 pedig az LMP képviselője.

A Mindenki Pécsért Egyesület elnöke Mellár Tamás 2022-ben újrázna, az MSZP és a Jobbik támogatásával el is indul az előválasztáson.

Az egyszerűsített képlet így néz ki Pécs baloldalán: 

MSZP + Jobbik vs. DK + Momentum.

A kizárást követően Péterffy Attila azt mondta, hogy Mellárék döntésével nem foglalkozik, nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget, nem tartja azt fontos döntésnek.

További híreink

Orbán: „A tanév úgy fog kezdődni, hogy a 12 év feletti gyermekeket beoltjuk”

Faragó Dániel

Tiszáig terjedő Romániáról álmodozik az AUR

Kemény János

Nem kilenc, hanem csak három politikai erő van a Parlamentben

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen