6.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföld

Mecsetté alakítanák a córdobai katedrálist is a muszlimok

Felbuzdultak a Hagia Sophia „visszaszerzésén”. A Hagia Sophia után újabb, eredetileg keresztény templomnak épült szakrális helyett alakítanának át mecsetté a muszlimok – közölte az El Mundo.

A történetnek több érdekessége is van, kezdjük azzal, hogy míg a Hagia Sophia egy muszlim többségű állam, Törökország területén fekszik, addig az újabb kiszemelt templom az elvileg keresztény Spanyolországban, egész pontosan Córdoba városában található.

Aztán további érdekesség, hogy a kezdeményezés élére állt figura Sultan bin Mohamed Al-Qasimi, az Egyesült Arab Emirátusok Sardzsa nevű emírségének emírje. Ez főleg annak függvényében vet fel kérdéseket, hogy az Emirátusok kulturális minisztere, Noura Al Kaabi korábban elítélte az Erdogan-kormányzat Hagia Sophiával kapcsolatos döntését.

Al-Qasimi egy interjúban beszélt arról, hogy a córdobai katedrálist mecsetté kellene alakítani. Az emír a tervét azzal magyarázta, hogy a keresztények nem érdemlik meg az épületet.

A córdobai katedrális helyén eredetileg egy vizigót templom állt, ami a VIII. században épült és Szent Vincének volt szentelve. Később, amikor a vizigót királyság áttért az iszlámra, a szentélyt megosztották a keresztények és a muszlimok között, majd az arab hódítással nagymecsetté alakították. A rekonkviszta után, 1236-tól azonban újra a katolikusoké lett.

A katedrális, amely az UNESCO Világörökségének része, jelenleg a katolikus egyház tulajdona. Az elmúlt években többször is követelték mind helyi baloldaliak, mind pedig muszlimok, hogy a keresztények „adják vissza a köznek” az épületet.

Forrás: 888

További híreink

Spanyolországban visszafizetik az első hullám idején kiszabott bírságokat

Irányi Dániel

Kiadták Spanyolországból azt a román férfit, aki álrendőrként “tevékenykedett” Bács-Kiskun megyében

Varga Lilla

Öt év alatt 900 ezerrel nőtt a muszlim lakosság száma Németországban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben