26.1 C
Budapest
2022. augusztus 10., szerda
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Még a Fidesz szavazók egy jelentős része sem ért egyet a katatörvénnyel

Még a fideszesek több mint harmadának sem tetszik a katatörvény ügye, és 20 százalékuknak negatívan változott a véleménye a kormányról emiatt – derült ki a 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatásából, amelyet a Momentum megbízásából végzett a katatörvénnyel, illetve a katás adózással kapcsolatos kormányzati intézkedések társadalmi megítéléséről. Összességében tízből kilenc válaszadó értesült a változtatásról, a közvélemény túlnyomó része pedig ellenzi, hogy szeptember elsejétől csak magánszemélyeknek adhatnak számlát a katások – derül ki a Telex által közölt 21 Kutatóközpont által készített közvéleménykutatásból.

Arra a kérdésre, hogy „ön egyetért-e ezzel az intézkedéssel”, az összes válaszadó 62 százaléka nemmel felelt, míg 21 százalék igennel, 17 százalék pedig nem akart vagy tudott válaszolni.

Nem meglepő módon a nem kormánypárti szavazók mintegy 86 százaléka ellenzi a kormány megszorító intézkedéseit, de még a fideszesek is elbizonytalanodtak: 38 százalékuk helyesli a katások padlóra küldését, 36 százalék azonban kifejezetten ellenzi.

Fotó forrása: 21 Kutatóközpont

A kutatás kimutattat továbbá:

akiknek nincs katás adózó a háztartásában, azok is döntő többségükben (57%) helytelenítik azt intézkedést, mindössze 23 százalékuk ért vele egyet.

Parragh László korábban csalódottságának adott hangot, ugyanis szerinte

a munkavállalóknak egységesen a kormány mellett kéne állniuk, amiért helyreállítják az “igazságos adózást”.

A kormány szótórában az “igazságos adózás” azt jelenti tehát az egyik legmagasabb áfakulccsal rendelkező országban, hogy a multik adómentesek, sőt, még jelentős támogatásokat is kapnak miközben a magyar munkavállalók nevetségesen alacsony bérét is a rommá adóztatják, ráadásul egykulcsos adórendszerben, ami azt jelenti, hogy a milliókat keresők is ugyan annyit adóznak (százalékosan), mint akiknek bruttó 200-250 ezerből kell megélniük. Íme a Fidesz elképzelése az igazságos adózásról.

Anyagilag is nehéz lesz

A katások legalább 8 százaléka kilátástalannak érzi anyagi helyzetét szeptembertől, 37 százalékuk úgy nyilatkozott, jelentősen megnehezíti a kormány a megélhetésüket, 22 százaléknak viszont egyáltalán nem okoz nehézséget a módosítás.

A bizonytalanok 35, a nem katázó családok 33 százaléka csalódott a kormányban, de még a Fidesz-szavazók egyötöde is.

Fotó: MTI

További híreink

Élelmiszerárstop – csak az áfacsökkentés elfogadható

Faragó Dániel

Lezárások után háború- többezer magyar cég kerülhet padlóra

Faragó Dániel

Biciklit, táskát, kábelek és még rucákat is lopott az enyves kezű Kiskunmajsán

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben