17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Mészáros Lőrinc öccse is bankot robbantott cégbirodalmával

Összesen 693 millió forint osztalékkifizetést szavaztak meg Mészáros János három nagy cége, a Pegazus Trade Kft., a Herceghalom Interat Zrt. és a Híd-Tám Kft. tavalyi nyereségéből. Mészáros Lőrinc öccse az elmúlt években egyre komolyabb állami megbízásokat kapott, és céges érdekeltségei is szépen gyarapodtak, számban is – írta meg a 24.hu.

Mészáros János négy legnagyobb cége tavaly összesen 14,3 milliárd forintos forgalmat bonyolított, körülbelül 800 millió forinttal többet, mint az azt megelőző évben. Ami azt jelenti, hogy míg 2019-ben az adózott jövedelmük elérte az 1,2 milliárd forintot, addig 2020-ban be kellett érniük “csupán” 1023 millió forinttal.

Ezzel párhuzamosan azonban több pénzt vettek ki a cégekből:

az osztalék 43 millió forinttal 693 millióra nőtt.

Még, hogy nincs versenyhelyzet

Tanulságos történet azoknak, akik azt állítják, nincs versenyhelyzet Magyarországon: Mészáros János legnagyobb cége, a Híd-Tám Kft. igen komoly versenyben nyerte el a Lillafüredi Állami Erdei Vasút felújításának mélyépítési munkáit, amit nettó 2 milliárd 569 millió forintért vállalt el.

A rendkívüli küzdelemben olyan vetélytársakat kellett legyőznie, mint Mészáros Lőrinc, és Szijjártó Péter apja. Mi ez, ha nem színtiszta szabad verseny? Igaz, ifjabb Mészárosnak nagy előnyt jelentett a kisvasútépítésben szerzett tapasztalata, hiszen a tavalyi évben ez már a második kisvasutas közpénzes megbízás volt, amit elnyert.

A Híd Tám Kft. tavaly 5,5 milliárd forintos nettó értékesítés mellett 293,2 millió forint adózott eredményt ért el.

A tavalyi haszon csaknem egésze, 293 millió forint osztalékként végzi Mészáros János zsebében, kifizetéséről a cég likviditási helyzetének megfelelően intézkednek (ahogyan a Pegazus Trade Kft. és a Herceghalom Interat Zrt. esetében is).

Állami munkák terén a Herceghalom Interat Zrt. sem maradhatott le: a Hidrot Kft.-vel együtt 241,1 millió forintos megbízást kaptak a Magyar Közúttól, a Pappas Autó Magyarország Kft.-vel közösen pedig egy 4,5 milliárd forintos eszközbeszerzési keretmegbízást csíptek meg az állami közútkezelőtől. Ez rendesen megdobta a cég bevételeit is: a Herceghalom Interat a 2020-as évet 4,1 milliárd forintos árbevétellel és 333,7 millió forintos adózott eredménnyel zárta. A nyereségből 200 millió forint osztalékot vett ki Mészáros János.

A Pegazus Trade Kft. szintén élvezi a Magyar Közút bizalmát. Tőlük egyebek mellett rakodógépeket és adaptereket vásároltak. A cég tavaly 2,1 milliárd forintos forgalmat és 331,8 millió forint adózott eredményt mutatott ki. Mészáros János pedig mindebből 200 millió forintos osztaléknak örülhet.

Kiemelt képünkön Mészáros János baloldalt – fotó: MTI

További híreink

Patkánygerinc által mozgatott biorobotot építettek

Kiss Albert

Karácsony Gergely lenácizta Wass Albertet

Szabó Norbert

Életfogytot kapot a borsodi Molotov koktélos támadó

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen