34.7 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Mi Hazánk: Diszkriminatív az oltási igazolás

A be nem oltottak még akkor sem mozoghatnak majd kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Rektora. A professzor beszélt arról is, legalább 3 és félmilló beadott oltás kellene ahhoz, hogy a fertőzések száma felére csökkenhessen. A Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan hogy nyáron lehetnek olyan rendezvények, amelyeken csak oltási igazolással lehet majd részt venni. 

A kormány eddig nem fogalmazott meg konkrétumokat arról, milyen előjogokat élvezhetnek azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen, Merkely Béla ugyanakkor azt mondta, tudomása szerint lesznek különbségek. A Semmelweis Egyetem Rektora  az RTL Híradónak úgy fogalmazott, tudomása szerint a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak vagy átestek a fertőzésen.

Merkely Béla abban is biztos, hogy a nem oltottak viszont még akkor sem mozoghatnak majd kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben. A kormány 2 és fél millió beoltott után jöhet lazítás, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerint viszont legalább 3 és félmilló beadott oltás kellene ahhoz, hogy a fertőzések száma felére csökkenhessen.

A védettséghez köthető szabad mozgásról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt pénteki rádióinterjújában. A  Mi Hazánk Mozgalom szerint elfogadhatatlan, hogy nyáron lehetnek olyan rendezvények, amelyeken csak oltási igazolással lehet majd részt venni. – Álláspontunk szerint mindez diszkriminatív, ezért követeljük, hogy ne legyen Magyarországon kötelező oltási könyv, amivel az emberek szabadságát korlátozzák – fogalmazott Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese.
Jelezte, ugyanakkor üdvözölik a kormány azon döntését – amelyet a Mi Hazánk hónapokkal ezelőtt javasolt -, hogy kitolják az üzletek nyitvatartását, és a kijárási korlátozás kezdetét is. –  Viszont továbbra is követeljük, hogy ne zárják le a gazdaságot, hagyják dolgozni azokat a magyarokat, akik akarnak. Oldják fel a sportolási lehetőségek korlátozását, és engedjék szabályozott keretek között az uszodák, edzőtermek, vendéglátóhelyek, mozik, színházak és a szolgáltató szektor nyitását – hangsúlyozta.
A Mi Hazánk járványszolidaritási adót vetne ki a koronavírus haszonélvezőire: a gyógyszeripari vállalatokra, a kaszinókra, a multinacionális kereskedelmi vállalatokra és a kommunikációs tech-cégekre. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy míg magyarok százezrei kerültek rendkívül nehéz helyzetbe, mások most is csak gazdagodnak.

További híreink

Letartóztatásban a csoportos rablás felnőtt elkövetői

Dunai Tibor

Egy oltatlant sem vehetnek fel többé az önkormányzati és az állami intézmények

Faragó Dániel

Az új bankadó inkább kölcsön, mint adó

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben