15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKultúraTudomány

Mi lett a simontornyai bőrgyárral?

A Simontornyán lévő bőrgyártás már a 18. században a Kárpát-medence gazdasági térképére helyezte a települést. A gyár túlélte Trianont és viszontagságokkal ugyan, de a rendszerváltást is. 

A gyárból napjainkra semmi nem maradt, a jelenség pedig általános. Említhetnénk a kabai cukorgyárat, a Tungsram-műveket, a buszgyárat, vagy a mezőgazdasághoz és a hozzá kapcsolódó feldolgozóiparhoz kötődő munkahelyek százait.

Olvasónk ajánlására alább egy visszatekintő beszámolót teszünk közzé, amely alapján a gyári világot, kultúrát nem ismerő generáció is betekintést nyerhet a múlt évezred meghatározó munkahelyi viszonyaiba.

A kozterkep.hu oldalon megjelent beszámoló:

Másfél éve meglehetősen sokat járunk kis családommal Tolna megyébe, igaz elsősorban a 63-as főút mentén. Néha-néha teszünk egy kisebb kitérőt. Így történt ez nagyjából fél évvel ezelőtt is, amikor Simontornyán mentünk keresztül. Akkor pillantottam meg az egykori Bőrgyár oldalán lévő emblémát. Kicsit elmélyültem az emlékeimben és utánanéztem a régi fényképeim között. Valami rémlett, hogy mintha már fotóztam volna jópár évvel ezelőtt. Meg is találtam a 2011-es mappában. Belenagyítva észrevettem a mozaik alkotáson a szignót: KÖNYV I. A szignó Könyv István János grafikusművész [1] nevét takarja, akivel nemrég felvettem a kapcsolatot és az alkotással kapcsolatos érdeklődésemre készségesen és rendkívül gyorsan válaszolt.

“1980-ban a Simontornyai Bőrgyár a 200. évfordulóját ünnepelte. Ezen apropóból több a cég marketinget is erősítő tervet, grafikai látvány tervet készítettem. Ezek egyike volt a homlokzatra tervezett mozaik embléma. Ez a mozaik hivatott hirdetni a jeles évfordulót. Elkészítését a Bőrgyár vezetése rendelte meg. Csapó Jánosné igazgató asszony megbízására készítettem el

A mozaikot 10×10 mm égetett mozaik kerámiából készítettem. Formája kör. Mérete 100 cm átmérő. Betonba öntve. Acél pánt fogja össze és a homlokzati falat átfúrva, acél pánttal rögzítették az épület belső síkjában.” – áll a válaszlevélben. [2]

A több száz éves múltra visszatekintő bőrgyár működése a rendszerváltást követően lassan megingott és a 90-es évek végén becsukta kapuit. A bőrgyár területén ma is folyik bőrgyártás igaz jóval kisebb területen és jóval kisebb volumenben. Az épület új tulajdonosa pár évvel ezelőtt ablakcseréket és szigetelést végeztetett az épületen. A SIMONTORNYAI BŐRGYÁR felirat, mely a mozaik fölött volt látható lekerült az épületről, a mozaik – szerencsére – nem került leszigetelésre, továbbra is látható.

A simontornyai bőrgyártás történetéről itt lehet olvasni: acta.bibl.u-szeged.huwww.simontornya.hu)

További híreink

9,3 milliárd forintból fejleszt a NAV

Irányi Dániel

Tömeges alkotmányjogi panaszra szólít a Mi Hazánk a védettségi igazolvány miatt

Kemény János

Az első öt páncélozott Gidrán megérkezett Tatára

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben