21.3 C
Budapest
2021. augusztus 5., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Milyen sorsot szán a kormány a bükkábrányi bánya dolgozóinak?

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke és  Szajlai János, a párt Dél-Borsodi szervezetének elnöke az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

Mint ismeres, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy 2025-öt követően a Mátrai Erőműben leáll a széntüzelés. Óvatos becslések szerint is ez több száz család megélhetését érintheti. A széntüzelés leállításával a Mátrai Erőmű Bükkábrányi Bányában a bányászati tevékenység gyakorlatilag okafogyottá válik, mivel a lakossági szén kiadása eddig is elenyésző mennyiségű kitermelést jelentett. A bányában és a bányászatra épülő cégeknél dolgozó emberek átlagéletkora számításaink szerint addigra ötven év körül lesz, ami a későbbi munkavállalásukat jelentősen megnehezíti. Nem csak Bükkábrány, de a környező települések Vatta, Csincse, Mezőnyárád lakosait is érinteni fogja.
A párt képviseletében sajtótájékoztatót is tartottak, ahol elhangzott:
Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom Dél-Borsodi szervezetének elnöke elmondta, hogy Dr. Fülöp Erik a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője a következő kérdésekkel fordul a kormányhoz.
– Teljes mértékben leállítják a bányászatot vagy kiszolgálják a lakossági igényeket?
– Milyen munkát tud biztosítani a kormányzat a sok esetben évtizedek óta a bányászatban dolgozó embereknek?
– Végeztek-e egyáltalán felmérést azzal kapcsolatban, hogy a széntüzelés leállításával hány ember válik munkanélkülivé, a bánya és az erre épülő cégek megszűnése milyen bevételkiesést jelentenek a központi költségvetésből?
– Mekkora mennyiségű lesz az érintett települések iparűzési adójának kiesése és ezt miből tudják pótolni?

További híreink

13 éves az őszödi beszéd

Kemény János

Fekete víz ömlött a Sajóba, történt-e környezetszennyezés? – válaszokat vár a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Niedermüller ellen tüntettek

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben