20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekTudomány

Mind a négy oltást kicselezte a koronavírus – Zacher szerint hamarosan kötelező lesz a maszk

Az év ezen szakaszában Zacher Gábor toxikológus rendszerint a fesztiválszezonhoz köthető felelős alkohol és drogfogyasztásról (már amennyiben ezt lehet felelősen fogyasztani) szokott előadást tartani és a hírek középpontjába kerülni, ezúttal viszont egészen más témáról beszélt az Indexnek. 

Zacher megosztotta a lap olvasóival, hogy ő júliusban átesett a koronavíruson életében először.

Az orvos annak ellenére kapta el a koronavírust, hogy négy oltáson is átesett.

Épp indultam volna a kórházba, de hamar világossá vált, hogy a következő pár napban nem vehetem fel a munkát. Négy oltáson már túl vagyok, így csupán enyhe tünetek jelentkeztek, leginkább csak az orrom folyt. Lecsurgattam magamnak egy antitest-terápiát, aminek köszönhetően másnapra már alig éreztem valamit, harmadnapra pedig konkrétan semmi bajom nem volt – mondta.

Felidézte, hogy a korábbi hullámok idején nemegyszer előfordult, hogy egy-egy akut beavatkozásnál, például egy újraélesztésnél csak a maszkot és a kesztyűt rántotta magára – a teljes védőfelszerelés felvételére nem mindig jutott idő –, és még ennek ellenére sem fertőződött meg, egészen mostanáig. Úgy véli, saját példája is azt jelzi, hogy az omikron BA5 variánsa – amely jelenleg fertőz hazánkban – nagyon gyorsan terjed, illetve könnyedén kicselezi az oltásokat és az immunrendszert.

Zacher hozzátette, hogy vannak olyan oltottak, akik már másodszor vagy épp harmadszor fertőződnek meg.

Elmondta, hogy az, amit a járvány elején mondtak, hogy van egy Covid-erdő, ami mindig tartogat valamilyen rejtélyt az egészségügy számára, továbbra is igaz, látni kell ugyanis, hogy amíg a világ egyes részein 10 százalék alatt van az átoltottság, bármikor felbukkanhat egy veszélyesebb, nagyobb megbetegítő képességgel rendelkező variáns.

Zacher Gábor arra a kérdésre, hogy összességében tart-e már ott a járványhelyzet hazánkban, hogy valamilyen óvintézkedést kelljen bevezetni, azt felelte, hogy ahogyan azt már más kollégái, illetve virológusok is hangsúlyozták, a kötelező zárt téri maszkviselés nagyon fontos lenne, és úgy véli,

azt hamarosan be is vezetik.

Hozzátette: tudja, hogy a nagy melegben a maszkviselés még inkább kellemetlen, de a Covid-fertőzés még a kánikulánál is rosszabb.

A megfertőződött orvos szerint az oltás felvétele ezután is fontos lesz, az alapimmunizáláson túl a harmadik és a negyedik oltást is érdemes felvenni azoknak, akik azt még nem tették meg.

(nyitókép: HVG)

További híreink

Élőben a Mi Hazánk megemlékezéséről a Deák térről

Szabó Norbert

“Elkúrtuk”- filmkritika a Magyar Jelenen (videó)

Faragó Dániel

A Mi Hazánk megtalálta a kazincbarcikai állatkínzót – VIDEÓVAL (+18)

janositamas

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben