3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírek

Minden a háború miatt van, vagy mégsem? – Csak ezt az egy táblázatot nézze meg!

A kormányzati narratíva szerint minden gazdasági nehézség fő okozója a háború, ezen túlmenően pedig az Unió által foganatosított gazdasági szankciók. A Rogán-művek paneljeiből az persze kimarad, hogy a bűnös szankciókat a Fidesz politikusai is támogatták, miként arról sem esik szó: nem mindegy, hogy egy nemzetgazdaságot, az ország gazdaságának immunrendszerét (például a vállalkozásokat) milyen állapotban éri el a recesszió. 

Számok a kormányzati hírek ellenszeréül

Az eurózónában az éves infláció 2022 okóberében 10,6 százalék volt a szeptemberi 9,9 százalék után. Ugyanekkor az Európai Unió éves inflációja 11,5 százalékra nőtt – áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentésében.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2022. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1%-kal meghaladták az egy évvel korábbit, az élelmiszerek MNB által számított inflációja 44,7 százalékra ugrott.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az októberi infláció 21,9 százalék, és csak Litvániában, valamint Észtországban volt ennél magasabb a fogyasztói árak emelkedése.

Ugyanakkor Franciaországban 7,1 százalék, Spanyolországban 7,3 százalék és Máltán 7,4 százalék volt az októberi infláció, amely nagyjából a harmada a magyarországi egy éves drágulásnak.

Szeptemberhez képest az éves infláció tizenegy tagállamban csökkent, háromban stabil maradt, tizenháromban pedig emelkedett.

Októberben az éves euróövezeti infláció emelkedéséhez legnagyobb mértékben az energia járult hozzá.

(agroinform nyomán)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Dunakanyari főzde fürtös meggy párlata hozta el az év legjobb pálinkájának járó díjat

Faragó Dániel

Korábban még be akart vonulni a seregbe, de az ukrán teniszező most arról panaszkodik, hogy a szerb sportolókat beengedik Oroszországba

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben