4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon

516 településen összesen 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon szeptemberi elseji adatok szerint – írja a Napi Gazdaság a GKI Gazdaságkutató Zrt. alapján. Ami számszerűen annyit tesz: minden tizedik praxis betöltetlen. 

Januárhoz képest a betöltetlen praxisok számában 6 százalékkal nőtt, Budapesten ugyan ez az arány 23 százalék. A legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében hiányzik.

Budapesten 59, Pest vármegyében 58 háziorvost keresnek, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 47 Békés vármegyében 45, betöltetlen praxis van. Átlag feletti volt az orvoshiány Fejér, Heves és Nógrád vármegyékben is.

Csongrád-Csanád, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyékben a legalacsonyabb a betöltetlen praxisok száma, 16-16.

A települések között kiemelkedő volt Salgótarján és Tatabánya 9 illetve 8 betöltetlen praxissal.

A legnagyobb probléma a háziorvosok kapcsán az elöregedés. Sok háziorvos már így is jóval a nyugdíjkorhatár felett praktizál, fiatal viszont nincs, aki átvenné a helyét. (Nem is beszélve a “problémás” körzetekről, ahol még a magyar szó is ritka, nem hogy az értelmes, összetett mondatok. Na oda aztán végképp nem akar menni senki – a szerk.)

A GKI szerint a másik tényező a kilátástalanság, ami inkább a nehezen elérhető kistelepüléseken okoz problémát, míg a nagyvárosokban a magánegészségügy elszívó hatása érzékelhető.

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben