10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekSport

Mónus József verhetetlen – világrekordokkal győzött a Magyar Szigeten is előadó íjász

A világ eddigi legnagyobb távlövő versenyét rendezték a gyulai történelmi íjász-világbajnokságon. Beszámolók szerint tizenkilenc országból több mint százhetven nevezés érkezett.

A HDH-IAA történelmi íjász-világbajnokság nyolc napján, augusztus 14. és 20. között a távlövő versenyen kívül távcéllövő és normál távú rangadót is rendeznek. Gyula harmadik alkalommal házigazdája ennek a nagyszabású világversenynek.

Az íjász-világbajnokságon a sokszoros világrekorder, világbajnok hajdúnánási íjászok, Mónusné Ruszin Anna Mária és Mónus József vett részt a “Farkasok” csapatából.

Mindketten 4-4 íjkategóriában összesen 8 versenyszámban vettek részt a versenyen.

Óriási fölénnyel, minden kategóriát megnyertek az 50 font íjerősségű kategóriákban.

Azaz:  modern anyagú történelmi íjak, – természetes anyagú íjak, – longbow és botíjak, – vadászíjak kategóriák férfi és női versenyszámában.

Világcsúcsok születtek, hiszen a Magyar Szigeten is előadást tartó Mónus József történelmi íjak kategóriájában 451 méteres elképesztő távolsággal, 120 méteres különbséggel győzte le a verseny második helyezettjét.

A vadászíjak kategóriájában is hatalmas világcsúccsal, 453 méteres lövésével hívta fel a világ figyelmét.

Mónus József és felesége nagy történelmi őseink, a szkíta harcosokéhoz hasonló, több ezer évvel ezelőtt is használt nyílvesszővel érték el hatalmas távolságú lövéseiket.

A Magyarságkutató Intézet által vizsgált leletanyagok és ismeretek tudásbázisa egy íjász világrekorder agyában és műhelyében nyílvesszővé és íjjá formálva hozott a magyar zászlónak újabb büszkeséget.

Mónus József elmondta, semmi mást nem tettek, mint a magyar zászló becsületéért harcoltak a kilőtt nyílvesszőikkel erejük fölött.

A világ legjobb 40 nyílvesszőjéből 3 maradt épen a verseny után. Bár óriási anyagi veszteséget jelent ez számunkra, de két év munkája alakult át anyagi formájából legendás eredménnyé. Ami ezen verseny után is elmondható a Farkasról: nincs ember a világon, aki kiállt ellene világversenyen távlövészetben, és ő ne győzte volna le.

“Isten, áldd meg a magyart!” – zárta az újabb világrekordokról szóló beszélgetést a Farkas.

(k.info , Magyar Íjászszövetség)

További híreink

Szivárványzászlót bontott a váci polgármester

Joó György

Novák Katalin a zsidó újévkor is büszke rá, hogy Európa egyik legnagyobb zsidó közössége nálunk él

Irányi Dániel

Koronavírus: Egy főre csökkent a napi halálozás

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben