13.7 C
Budapest
2022. október 7., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

MZP még a bukott választások után is százmilliókat kapott az USA-ból

Márki-Zay Péter áprilisban még a saját választókerületét is elveszítette, noha nagyratörő tervei arról szóltak, hogy mostanra már ő maga lesz Magyarország miniszterelnöke.

Emlékezetes, hogy a választások után több vele szövetségben lévő párt arra panaszkodott, hogy nem láttak bele MZP kampányköltéseibe és a kormányváltásra szánd mikroadományok is az MMM számlájára érkeztek, amihez a közös kampánystábnak csak korlátozott hozzáférése volt.

Az elvesztett választások után Márki-Zay kísérletet tett arra, hogy a mozgalmából pártot faragjon. Ezt saját tagja akadályozták meg, a pénz itt is szóba került.

Az országgyűlési választások óta több határidőt is ígért már Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, amikorra nyilvánosságra hozza a teljes kampányelszámolást.

MZP minden téren totális vereséget szenvedett áprilisban. Polgármesteri székét megőrizhette, hiszen erről nem szavaztak, de pozíciója Hódmezővásárhelyen is jelentősen meggyengült. Logikus lépés lett volna, ha a helyi politikába vonul vissza és megpróbálja menteni a menthetőt. Sokan nem értették, hogy bukott miniszterelnök-jelölt végül miért nem ezt tette.

Most kiderült:

néhány hónappal az áprilisi országgyűlési választás után a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból,

ami azért is fura, mert ez egy történelmi vereség után történt, egy reménytelen helyzetben lévő politikus reménytelen mozgalmával.

Arra a kérdésre, hogy miért késlekedett ennyit az elszámolás, a politikus azt felelte: hónapokkal a választások után, még június közepén is érkezett egy „több száz milliós” támogatás az Egyesült Államokból, amelyet arra fordított, hogy a kampány utolsó számláit kifizesse. A támogatás egy összegben érkezett, és az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át az MMM bankszámlájára – derült ki a beszélgetésből.

Ez a szervezet már korábban is hozzájárult a párt működéséhez „három-négy nagyobb tétellel”. A lap kérdésére, miszerint állhat-e Soros György a támogatás mögött, Márki-Zay Péter úgy felelt: „nem hiszem, hogy ő köztük lett volna”. A Magyar Hang megkereste az Action for Democracyt, amely azt felelte a kérdésekre, hogy senkinek nem nyújtott kampánytámogatást – ellentétben a Márki-Zay Péter által elmondottakkal.

Civil szervezetként támogatták az MMM-et, mert az osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget, és küzd a diszkrimináció minden formája ellen – írta a szervezet a lapnak küldött válaszában. Arra a kérdésre, hogy pontosan mekkora összeggel támogatták Márki-Zay Péter pártját, a szervezet nem válaszolt.

(index nyomán)

További híreink

Detroitban a tüntetők közé lőttek, egy ember meghalt

Szabó Norbert

Kiruccant Afrikába, és örökbefogadott 14 árvát

Irányi Dániel

Facebook: Politikai bosszú a Mi Hazánk Ifjai ellen – a magyar kormány haladéktalanul tegyen lépéseket!

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben