10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Nem egyértelmű a kormány álláspontja Finnország és Svédország NATO – csatlakozásának megvétózása kapcsán

A kormány egyelőre az időhúzás taktikáját választja és nem foglal egyértelműen állást azzal kapcsolatban, hogy támogatják-e Finnország és Svédország NATO csatlakozásának megvétózását. A Mi Hazánk álláspontja szerint ez kiszélesítené a háborús zónát és katonai feszültségeknek ágyazna meg a most még békés északi országok környékén – fejtette ki korábban Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.

Novák ezzel kapcsolatban kérdést is nyújtott be, de érdemi válasz nem érkezett. Alább a képviselő bejegyzése.

Tisztelt Miniszter Úr!

A NATO-tagállamok bővítésének magyar vétóját szorgalmazza a Mi Hazánk Mozgalom, mert a világháború felé tett újabb lépés, provokáció volna a katonai szövetség bővítése Oroszország határán, míg a semleges zóna nemzetközi érdek. Egyetért-e ezzel, s támogatja-e a kormány a vétót?

Nincs bajunk Finnországgal és Svédországgal, de az ő érdekük is, hogy ne szélesítsük a háborús konfliktust a NATO-hoz való csatlakozásukkal épp most. Európa békéje és a törékeny egyensúly akkor biztosított, ha Oroszország és a NATO nem (vagy alig) határos egymással, mert van egy katonailag semleges vagy ún. puffer zóna. Eddig északon Finnország és Svédország töltötte be ezt a szerepet, Közép-Kelet-Európában pedig Ukrajna. Az elmúlt fél évben láthattuk, hogy ennek a pufferzónának a megszüntetésére (azaz Ukrajna globalizálására, nyugati szövetségi rendszerbe való integrálására) irányuló kísérlet automatikusan a másik fél durva reakcióját váltja ki. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ebben a helyzetben a konfliktus világháborúvá szélesedésének elkerülése érdekében katonailag semleges legyen Oroszország szomszédsága, tehát Finnország, Svédország, sőt Ukrajna és délebbre a többi, volt szovjet tagköztársaság is.

Magyarországnak felelőssége van abban, hogy függetlenség helyett sajnos idegen katonai felvonulási területté vált hazánk, fegyverszállítmányok mehetnek át rajtunk Románián és Szlovákián keresztül Ukrajnába, a Magyar Honvédség parancsnoka júliusban titokban meg is látogatta az ukrán vezérkart, erről csak utólag, ukrán híradásból értesültünk: az ottani fegyveres erők vezetője úgy nyilatkozott, hogy elégedett Ukrajna és Magyarország katonai együttműködésének a szintjével – vajon mit tudhat még ő, amit kormányunk nem köt az orrunkra? Azóta a balti légteret is magyar Gripenek biztosítják, és már konfliktusba is kerültek orosz vadászgépekkel. A Mi Hazánk Mozgalom szerint itt az ideje, hogy a NATO-bővítés vétójával Magyarország végre fellépjen a háború kiszélesítése ellen.

A kormány rövid, de nem egyértelmű válasza:

További híreink

A gyógypedegógiai asszisztensekért emelt szót a Mi Hazánk

Kemény János

Az afgán hadsereg talált el tévedésből aknagránátokkal egy piacot Hilmendben

Kiss Albert

Úgy kezdődött, ellopták a fát és rabszolgát tartottak

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben