21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Nem kap új nevet a Swastika nevű amerikai falucska

Nem kap új nevet a New York állambeli Swastika település annak ellenére, hogy nemrég panaszt tettek nevének történelmi vonatkozása miatt.

A szvasztika egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentései közé tartozik a jó szerencse és a halhatatlanság is. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta: Adolf Hitler a sarkára állított formában tette meg a szvasztikát a német nemzetiszocializmus jelképévé.

Az amerikai-kanadai határtól nagyjából 56 kilométerre délre lévő apró település, amely közigazgatásilag Black Brook városához tartozik, több mint egy évszázada viseli a Swastika nevet.

A városi tanács azonban nemrég a település esetleges névváltoztatásáról szavazott, miután egy arra járó New York-i megütközött a település nevén, mondván, hogy az sértő és tiszteletlen azoknak a második világháborús veteránoknak az emlékére nézve, akik a környező földekben nyugszanak. A tanácstagok szeptember 14-én egy névtelen szavazás keretében döntöttek a névváltoztatás elvetéséről.

“Sajnáljuk, hogy néhány olyan ember, aki nem erről a környékről való és nem ismeri a közösségünk történetét, sértve érzi magát, amikor meglátja a település nevét” – írta csütörtökön Jon Douglass, Black Brook-i illetékes, hozzátéve, hogy a közösség tagjai számára, akiket a testület képvisel, ez az a név, amelyet az őseik választottak.

Douglass szerint a New York állambeli település neve az 1800-as évekbeli telepesektől származik. Egy 1977-es cikk szerint ugyanakkor a falut korábban Goodrich Millsként ismerték és csak 1913-ban lett Swastika, miután ez a név megjelent a helyi postahivatalon.

(Forrás: MTI – Kép: dailymail.co.uk)

További híreink

Tömegverekedés az ugandai parlamentben (videóval)

Irányi Dániel

Legalább 16 áldozata van a kanadai ámokfutónak

Dunai Tibor

A bajor miniszterelnök betiltotta a Német Császárság zászlaját

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen