26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltVélemény

Nem sikerült a kormány “tűzoltása” a rendvédelmi szférában!

Se a választások előtt adott fegyverpénz se a most bejelentett “jelentős” béremelés nem állította meg a leszelési hullámot a rendvédelmi dolgozók (tűzoltók, rendőrök, börtönőrök) körében! Július 14-ig 559 rendőr szerelt le, de általában 60 nap a felmondási idő, így mivel július 1-el szüntették meg azt a kormány rendeletet ami megtiltotta a leszerelést, szeptember elejére várható a nagyobb “hullám”.

A tűzoltóknál hasonlóan aggasztó a helyzet. Információim szerint csak Hajdú-Bihar megyében több mint 30-an jelezték, meg kívánják szüntetni a szolgálati jogviszonyukat.

Megállapítható, hogy most már olyan nagy a baj, hogy nem csak az ország gazdagabb nyugati régióiban hagyják el hivatásukat tömegesen a rendvédelmi dolgozók, hanem a szegényebb keleti végeken is.

Hiába tett július 15-én 80 tűzoltó esküt, ha csak Hajdú-Bihar megyében több mint 30-an szerelnek le. Ez olyan, mintha egy lukas hordón a 10 lukból 3-at betömünk, de közben még 5 keletkezik.

Szemfényvesztés a béremelés?

Noha a sajtót bejárta a hír a rendvédelmi dolgozók béremeléséről, érdemes alaposabban megvizsgálni a 253/2022. (VII. 15.) Korm. rendeletet, ami a béremelésről rendelkezik.

Ez ugyanis tartalmaz egy olyan rendelkezést, ami azt jelenti, hogy ez a béremelés nem végleges, csak időszakos!

A Korm. rendelet 4.§ (2) így rendelkezik:

Ez a rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

Megállapítható, hogy a kormány ezen kapkodó döntései nem alkalmasak arra, hogy megállítsák a rendvédelmi szférában már 2010 óta zajló negatív folyamatokat, mint a nagymértékű létszám hiány és fluktuáció. Mi lenne a valódi megoldás? A Mi Hazánk Virradat programjában már leírtam, de megteszem itt is.

Azonnali jelentős 100%-os béremelés, az elvett szolgálati nyugdíj visszaadása, a megszüntetett egyéb kedvezmények, járandóságok visszaadása és a tűzoltóknál nagyon fontos lenne, hogy újra önállók legyenek a katasztrófavédelemtől!

Vidó Attila, a Mi Hazánk rendvédelmi szakpolitikusa

További híreink

Kifogással élnek a republikánus szenátorok Biden győzelme ellen

Gabay Dorka

Decemberben jelenik meg az új Európa Fészkelő Madarainak Atlasza

Varga Lilla

A magyar kormány megvétózná az EU hétéves költségvetési tervét

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben