17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Nem szavazta meg a balliberális ellenzék a felhatalmazási törvényt (+videó)

Száz százalékos részvétel mellett 137 igen, 52 nem szavazattal, tartózkodás nélkül nem szavazta meg a parlament a házszabálytól való rendkívüli eltérést. Mint ismert, az Országgyűlés 4/5-ének, azaz 80%-ának a szavazata kellett volna ahhoz, hogy a kormány napirendre tűzhesse a veszélyhelyzet fenntartását célzó törvényjavaslatot. Az állapot tizenöt napos lejárta után ugyanis országgyűlési jóváhagyás szükséges a további érvényben tartáshoz.

A kormánypárti képviselők mellett a független képviselők közül a Mi Hazánk képviselői, valamint Volner János támogatták a házszabálynak megfelelő rendkívüli javaslatot, amely azt célozta meg, hogy rendkívüli tárgysorba vetessen a veszélyhelyzet fenntartásáról szóló országgyűlési jóváhagyás. A szavazás előtti pártfelszólalások már előre jelezték az eredményt.

Napirend előtti felszólalásukban az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik és az LMP azzal érveltek, hogy nem adnak határidő nélkül segítséget ahhoz, hogy a kormányzat parlament nélkül működjön. Az ellenzéki vezérszónokok erre hivatkozva sorban emelték fel szavukat a javaslattal szemben. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint az ország helyzete miatt együttműködésre van szükség, de az nem együttműködés, hogy “leteszek valamit az asztalra és azt mondom, hogy ez van” – bírálta a kormányt a pártelnök. Hozzátette, az ellenzék már felajánlotta, hogy konszenzussal fogadjanak el egy olyan törvényt, ami felhatalmazza a kormányt a cselekvésre, de “nem a korlátlan cselekvésre”. Az ellenzék ezért azt kéri, hogy a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletek hatályát kilencven napban maximalizálják. Gyurcsány Ferenc a DK nevében azt firtatta, hogy egészségügyi maszkok beszerzéséhez  miért van szükség operatív törzsre, Jakab Péter a Jobbik nevében pedig “államcsínnyel” vádolta meg Orbán Viktort.

A Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra szavazás előtt közzétett videójában kijelentette: “A Mi Hazánk szerint az emberélet semmilyen körülmények között nem bocsátható áruba, ezért támogatják a házszabálytól eltérést, és a koronavírus-törvényt is.” 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás előtt azt mondta: szeretnének közösen dönteni az ellenzékkel. Ha a védekezés politikai bizalmi kérdés pártok között, akkor azonban nem lesz semmilyen módjuk arra, hogy ebből kitörjenek – jegyezte meg, hozzátéve: úgyis tudnak segíteni, ha kimennek a teremből, és a kormánypártokra bízzák a döntést. Minden felelősséget vállalni fognak a kormánypártok – jelentette ki. Kocsis Máté egyúttal cáfolta, hogy a felhatalmazási törvényjavaslat korlátlan hatalmat adna a kormánynak. Nem mond igazat az ellenzék, ne csapják be az embereket! – közölte. Hozzátette: az sem igaz, és személyes sértésnek veszi, hogy a kormánypártok és a kormány ne tett volna engedményeket. Az az érzése, hogy felállították a kormány túlhatalmára vonatkozó vádat, és ezt akarják legyőzni.

A vírust kell legyőzni, és ehhez a kormány folyamatos cselekvőképességét biztosítani, mert ettől emberéletek függnek – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Feltette a kérdést, ki az, aki meg tudja mondani, hogy 60 nap múlva ez a parlament ülésezésre képes lesz-e? A járvány megszűnése nem a kormány, az ellenzék, a parlament akaratától függ, az egy objektív tény lesz – mondta.

Végül a balliberális ellenzék nemmel szavazott, így a mai nap nem vették rendkívüli tárgyalássorozatba a törvényjavaslatot.

mti – elemi.hu

További híreink

Az amerikaiak több mint fele pozitívan értékeli a Biden-kormányzat első 100 napját

Varga Lilla

Nincs turista: harmadával nőtt a flamingók száma Albániában (videóval)

Kiss Albert

Biden megemeli a befogadható menekültek plafonját, de “egyelőre” még nem a négyszeresére

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen