6.4 C
Budapest
2022. december 6., kedd
Magyar Jelen
HírekKülföld

Nem tárgyal az USA

Az elmúlt napokban is ment a verbális adok-kapok Iránnal, nem meglepő ennek tükrében, hogy az amerikaiak nem tárgyalnak az irakiakkal sem a csapatkivonásokról.

Washington elutasítja Irak kérését a csapatkivonásról szóló tárgyalásokra – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium. Közleményében Morgan Ortagus külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll szándékában megvitatni Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő javaslatát a csapatkivonásról.

“Valamennyi tárgyaló delegációnak, amely Irakba utazna, jelenleg éppen az lenne a feladata, hogy ne a csapatok kivonását, hanem stratégiai partnerségünk megerősítését vitassa meg”

– fogalmazott a kommünikében Ortagus.

Hozzáfűzte: az amerikai katonai jelenlét Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatása.

“Elkötelezettek vagyunk az amerikaiak, az irakiak és a koalíciós partnereink megvédése iránt”

– hangoztatta. Leszögezte mindazonáltal, hogy Washington szívesen “megvitatná” Bagdaddal “nemcsak a biztonságot érintő kérdéseket, hanem a pénzügyi, gazdasági és diplomáciai partnerségünk témáit is”.

Morgan Ortagus tudatta azt is: jelenleg az amerikai külügyminisztériumban tartózkodik a NATO küldöttsége, amely éppen az észak-atlanti katonai szövetség erőteljesebb iraki szerepvállalásáról egyeztet az amerikai partnerekkel. A bagdadi elnöki iroda pénteken adott ki közleményt arról, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök az amerikai csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. Pompeo csütörtökön este telefonon egyeztetett Abdel Mahdival a kialakult helyzetről. Az iraki parlament vasárnap szavazott meg egy nem kötelező érvényű határozatot arról, hogy minden külföldi csapatot ki kell vonni Irak területéről.

(MTI nyomán)

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Családtagjaik megkínzásával fenyegették a kormány ellen tiltakozó iráni focistákat

Irányi Dániel

Az irániak akár az életüket is, a „szivárványosok” még egy sárga lapot se mernek kockáztatni

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben