25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Németország eltörölné a tagállami vétó lehetőségét

Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában – mondta a német külügyminiszter Berlinben.

Heiko Maas a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, hogy

Latin-Amerikától Afrikán át Ázsiáig szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét és észre kell venni, amikor “mások” megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést,

például azzal, hogy “a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat”.

Nem szabad válasz nélkül hagyni “Moszkva hibrid beavatkozási módszereit”, és azt sem, hogy Peking egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet “gazdasági függőség” kialakításával.

Ehhez meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét

– húzta alá a német diplomácia vezetője.

Donald Trump volt amerikai elnök és az új elnök, Joe Biden tevékenységére utalva hozzátette, hogy ezen a téren “washingtoni ellenszél helyett hátszéllel” lehet tovább folytatni a munkát a többi között a dezinformáció – célzott, szándékos félrevezetés, megtévesztés – elleni harc és a sajtószabadság ügyében.

A liberális demokráciák ellenálló képességének megerősítéséhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU “külpolitikai cselekvőképességét”.

A közösség nem engedheti meg, hogy “túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat” – mondta Heiko Maas, hozzátéve, hogy “a vétónak mennie kell, akkor is, ha így akár minket is leszavazhatnak”.

A többi között arról is szólt, hogy az utóbbi hónapokhoz képest “nagyobb egység” szükséges az EU-ban az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban napirendre kerülő szankciók ügyében is.

MTI

https://index.hu/kultur/2021/06/08/vidus-gabriella-az-rtl-nem-politizal/

 

 

https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/rekord-hideg-tavasz-2021

 

 

 

 

További híreink

Azonnali segítség kell Libanonnak

Dunai Tibor

Erről a majálisról csak az oltási igazolványok “hiányoztak” (videó)

Faragó Dániel

Festékszóróval fújták le a magyar feliratokat Székelyföldön

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben