13.3 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Nemzetiek helyett zöldek: Kurz új koalíciós partnerei

Mostanra látszik körvonalazódni az új osztrák kormánykoalíció összetétele. Ha így lesz, nem mondhatnánk, hogy kifejezetten kedvezően alakultak a dolgok. Egész konkrétan Kurz az új választás után cserélte koalíciós partnerét, nemzetiek helyett zöldek. És azt tegyük rögvest hozzá, arrafelé a zöld nem csak környezetvédelmet, de egy erősen baloldalra hajló irányvonalat is jelent. 

Valószínű, hogy konzervatív-zöld kormánya lesz Ausztriának – számolt be róla a Die Presse. A cél, amint erről a volt (és várható) kancellár beszámolt, hogy január elejére, de legkésőbb közepére felálljon az új kormány, melyben az ÖVP a Werner Kogler irányította Zöldekkel fogna össze.
 
A várható új kormány politikájáról azonban egyelőre csak nagyon keveset lehet tudni, ugyanis még nem rendelkeznek programmal. Kurz pénteken ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a választók akaratának érdekében a türkiz párt csökkenteni fogja az államadósságot, az adókat, valamint következetes politikát fognak folytatni az illegális migráció ellen. A zöldek korábbi választási ígéretei pedig a környezetvédelem és a transzparencia növelése volt, melyek mind beilleszthetők az ÖVP elképzelései mellé. A Die Presse emellett úgy értesült, hogy a türkiz-zöld koalíciót még a zöldek országos kongresszusának is el kell fogadnia előbb, mely azonban még egyelőre meghirdetésre sem került.
 
Ausztriában szeptemberben tartottak választásokat, miután kirobbant az Ibiza-botrány, melyben a volt alkancellár, az akkori osztrák Szabadságpárt-vezér Heinz-Christian Strache korrupciós botrányba keveredett. A hírhedt videó kiszivárgása után előbb felbomlott a türkiz-kék koalíció, majd a szociáldemokrata SPÖ bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Sebastian Kurz kancellárt, akinek a helyét a technokrata Brigitte Bierlein vette át.
 
A választásokon aztán még a volt koalíciós partner botrányai ellenére is fölényes győzelmet tudott aratni Kurz volt kancellár, míg az FPÖ hatalmasat bukva csak 16,17%-ot ért el. Emellett az SPÖ 21,18%-ot, az elnököt adó Zöldek pedig 13,9%-ot értek el, mellyel visszajutottak a parlamentbe. A kialakuló koalíció egyébként egyáltalán nem meglepő fordulat, tekintve, hogy az FPÖ elutasítottsága elég magas lett a lakosság körében, még úgyis, hogy azóta a volt alkancellár már nem is tagja a pártnak, az SPÖ pedig már korábban kijelentette, hogy Kurz ellenzéke kívánnak lenni a jövőben.
 
(www.mandiner.hu nyomán)

További híreink

Roger Federer sem “ébredt fel”

Kemény János

Örményországban betiltják a dohányzást a köztereken

Kiss Albert

Lezárták az olasz kikötőket a migránsokkal érkező NGO-hajók előtt

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben