17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Niedermüller, az agent provocateur: verekedés az erzsébetvárosi tüntetésen

Agent provocateur, vagyis provokáló ügynök. A francia diplomácia klasszikus kifejezése jutott eszembe, ahogy kiértem az erzsébetvárosi polgármester lemondását követelő tüntetésre. Ismeretes és ehelyütt feleslegesen idézendő, hogy Niedermüller oldott hangulatú, baráti és biztató csevejközegében önmagáról megfeledkezve igazi rasszista, kirekesztő, uszító kijelentést tett, mindenekelőtt az egészséges társadalom nemcsak honi, de az egész világon élő közösségeit vérig sértve. Igazából önmagáról hántotta le és mutatta meg önmaga gyűlölködő lelki magvát, amellyel a világot ő és gyurcsánypártja (sic!) szemléli. Ez akár szíve joga is lehetne, megtehetné minden szombaton, de nem a tévé nyilvánossága előtt. Nem exképviselőként, és főleg nem polgármesterként. Budapest legtoleránsabb, legszínesebb kerületében, ahol egy utcában van zsinagóga, római katolikus és görög katolikus templom. Egy kicsit tovább pedig akad egy református is. Hogy miért fontos ez?

Nemrégiben 40 000 példányszámú, igényes gondozású különszámot adott ki az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal, Gettó címmel, a zsidó emlékezet 75 évvel ezelőtti holokauszt tragédiáját bemutatva. Nem tisztünk firtatni, hogy a történészi katedramúlttal rendelkező Niedermüller vajon júniusban kiad-e egy centenáriumi Trianon különszámot, már csak azért sem, mert szubjektív szerzői jóslatom szerint, addigra a kerület polgármesterét rég nem Niedermüller Péternek hívják.

Ám annál inkább idekívánkozik a kérdés: Vajon egyetért-e most az emlékező zsidóság azzal a Niedermüllerrel, aki ilyen szélsőséges és gyűlöletkeltő kijelentést tesz? Egyszersmind figyelembe véve, hogy Niedermüller fehér, tán heteroszexuális, feltesszük férfi is lehet, de formális logika mentén akkor csak az marad, hogy nem keresztény, (hanem saját bevallása szerint is), mondjuk úgy, zsidóságában kulturálisan önexponált közéleti személy. Ezért e sorok írója köteles itt és most leírni: Noha mi biztosan nem vagyunk “képződmények”, ő viszont bebizonyította , hogy egy olyan gyurcsányista politikai kreatúra (teremtett), akinek hüllőszerű ábrázata lelkének valódi tükre, lásd, aki többséget és kisebbséget is képes egyszerre meggyalázni, nota bene, egyetlenegy mondattal!

Nem véletlen, hogy tüntettek ellene. Sokan.

Volt azonban néhány tucat agresszív ellentüntető és ismert baloldali, kisebbségi vezéralak is. Ha úgy tetszik: Niedermüller mellett és kijelentése mellett foglaltak állást. Nem véletlen és néhány arcfelismerés nyomán kijelenthető: Niedermüller, az agent provocateur kivezényelt kisszámú kerületi siserehada ott és akkor egyértelmű és arcátlan provokációra készült.

És valóban: a csütörtöki tüntetés egy számító, koreografált, szervezett provokációval indult. A többezres felháborodott tüntetőkre egy kis csoport ellentüntetést szervezett, hangosítással zavarva az egyébként sem jól hallható szónokokat, provokatív táblákat lóbálva. Az Erzsébet körúton eközben egy sávban még rá volt engedve a tömegre az autóforgalom, így esett, hogy a szónokok helyett a túl közel lévő ellentüntetők hangja hallatszott, akik agresszív ès trágár hergelésbe fogtak, miközben a rendezvény biztonságát, háborítatlanságát fenntartani hivatott rendőrök felkészületlenül, néhány tagú csatárlánccal álltak az áthaladó autósok, tüntetők, ellentüntetők között. Borítékolható volt, ahogy a jóérzés és igazságérzet általában tettre hajt, hogy néhányan összecsapnak. Néhány könnyű zászlórúd koppant néhány nehéz fejű balos kobakon… A pár perc alatt lezajló eseményeknek sérültje nem lett.

De akkor is emberek verekedtek az utcán. Egy ilyen gyáva alak uszítása miatt.

Ezt művelte Erzsébetváros polgármestere, a gyűlölet gettómestere, az ejtőernyős exmszmp-s újbrüsszelita, akinek ezért minden további nélkül örökre távoznia kell a közéletből. És ha már itt tartunk: illene távoznia a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak és nők közösségeiből is.

Joó György

További híreink

Oroszország megkezdte a koronavírus elleni vakcina gyártását

Szabó Norbert

LGBTQ-aktivista csoport: Mi győztük le Trumpot Pennsylvaniában

Irányi Dániel

Hogyan hasznosul a Mi Hazánkra adott szavazat?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen