35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Nógrádi György: Az osztrák titkosszolgálatoknak rengeteg kérdést kell megválaszolniuk

Már réges-régen le kellett volna zárni Európa határait, amire jelenleg nincs politikai akarat – nyilatkozta a Magyar Jelennek Nógrádi György, akit a bécsi támadássorozatról kérdeztünk. A biztonságpolitikai szakértő értetlenül áll azelőtt, hogy  az osztrákok erről a merényletsorozatról nem tudtak előre, és ezt végre lehetett hajtani, amikor a Mohamed-karikatúrák, és az Erdogan-féle karikatúra közlése egyértelmű felháborodást váltott ki a muzulmán világban.

– Franciaország után az osztrák az osztrák főváros lett áldozata egy támadássorozatnak. Miért Bécs?

– A jelenlegi osztrák kormány Kurz kancellárral az élen próbálja a migránsokat kiszűrni, és nem beengedni Ausztriába. Ugyanakkor a schengeni határok azt jelentik, hogy aki már Schengenen belül van, az szabadon mozoghat. A másik, hogy Európába jelenleg két útvonalon jönnek a migránsok, az egyik a Balkán, a másik a Földközi-tenger.

Aki a Balkánon bejön, annak vagy Olaszországon, vagy Ausztrián keresztül kell mennie, ha el akarja érni az áhított Nyugat-Európát, és a Skandináv térséget. Tehát Ausztria némiképp védtelen.

Mindemellett fontos megjegyezni, hogy Ausztria Európa egyik leggazdagabb állama, azaz, aki ott van, az próbál ott maradni. Emlékezzünk vissza a 2015-ös helyzetre, amikor a migránsok 99 százaléka azt mondta, hogy Németország a vágya, a Merkel-féle “Willkommenskultur”  miatt. Ausztria pedig egy időben nagyon gazdag migránsokat beengedett. Számos olyan osztrák szupergazdag üdülőhely van, ahol ma a raboknak tulajdona, ingatlanjai, szállodái vannak. Az is fontos szempont, hogy Bécsben hagyományosan baloldali, szociáldemokrata vezetés van, míg Ausztriában a kormányzás néppárti, még ha nincs is abszolút többsége.

– Van köze ennek a támadásnak a Mohamed-karikatúrákhoz?

Európában óriási felháborodást váltott ki a migránsok körében, hogy a Charlie Hebdo ismét leközölte a Mohamed- karikatúrákat. És leközölt egy olyan karikatúrát is, amelyen Erdogan, a török köztársaság elnöke egy szál alsógatyában van, és benéz egy muzulmán nő szoknyája alá, és a fenekét meglátva azt mondja: jó a próféta. Ez világszerte óriási felháborodást váltott ki a muzulmán világban.

Az arab világ Marokkótól az Irak-Iráni határig terjed, de Marokkótól Indonézia keleti partjáig muzulmán világ van.

Nem véletlen, hogy egy nap alatt hét ország tiltakozott a karikatúra miatt, és kitiltották a francia árukat, és az sem véletlen, hogy Macron soron kívül adott egy interjút az Al Jazeera-nak, ahol a korábbi mondatait pontosította.

–Elég volt ez tűzoltásra?

Amiket Macron mondott, abban volt igazság, de a megfogalmazás pontatlan volt.

Ő azt mondta iszlám terrorizmus van, pedig szélsőséges iszlám terrorizmus van.

Felfoghatatlan, hogy a francia köztársaság elnöke mögött nem áll egy olyan profi csapat, amelyik elmondta volna, hogyan nyilatkozzon, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen.

– Egyes szakértők szerint az osztrákok fel voltak készülve egy esetleges támadásra. Mennyire állt az osztrák titkosszolgálat a helyzet magaslatán?

Nekem az a fura, ha egy ember egy késsel készül támadásra, azt nehéz előre észrevenni, de hogy hat csoport egy időben több merényletet hajt végre, azt nem.

Hol volt az osztrák elhárítás, hol voltak az amerikaiak, a britek, németek, izraeliek, akik ilyenkor tanácsokat szoktak adni. Hogy lehet, hogy az osztrákok erről a merényletsorozatról nem tudtak előre, és ezt végre lehetett hajtani Bécsben?

Honnan volt fegyver, lőszer? Rengeteg olyan kérdés van, melyre az osztrák titkosszolgálatoknak néhány órán belül választ kell adniuk.

–Mire számíthat Nyugat-Európa a közel-jövőben?

Már réges-régen le kellett volna zárni Európa határait. Ausztrália, amely egy szigetország, tökéletesen lezárta sok ezer kilométeres tengeri határait. Ugyanezt meg tudta tenni Japán. Az Egyesült Államok többé-kevésbé le tudja zárni déli, mexikói határát.

Európa néhány hónap alatt képes lenne határait lezárni mindkét irányból, ahonnan a migránsok érkeznek. Szakmailag képes lenne rá, azonban nincs politikai akarat.

Azt is látni kell, hogy Nyugat-Európa évszázadokon át kizsákmányolta, gyarmatosította a világot. Közép-, és Kelet-Európa nem. Voltak német gyarmatok az első világháború végéig. A Brit Birodalom a világ legnagyobb birodalma volt. A második legnagyobb gyarmatosító Franciaország volt, de ott vannak a belgák, hollandok, spanyolok, portugálok. De Magyarországnak Ausztriától keletre nem voltak gyarmatai. Minket ez a gyarmati múlt semmilyen értelemben nem kísért.

– Ez azt jelenti, hogy hazánknak, és a kelet-európai térségnek jelen helyzetben nem kell attól tartania, hogy egy hasonló támadás áldozata lesz?

Magyarországon is van egy muzulmán kisebbség, amely döntően itt tanult, beilleszkedett, a felső középosztály tagja, magyar házaspárja van, tehát ilyen terrorcselekmény eddig nem volt.

Azt azonban látni kell: ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Tény, hogy minket eddig hála Istennek, elkerültek a terrorcselekmények, de a jövő bizonytalan. Egon Bahrt idézve azt tudom mondani, hogy biztonság csak a múltban abszolút, a jelenben relatív, a jövőben pedig kiszámíthatatlan.

További híreink

A Mi Hazánk tiltakozik a keresztényellenesség ellen

Faragó Dániel

A rendszer trükkje: a gazdasági válság és a kontroll

Varga Lilla

Plakátkiállítással, kincskereső játékkal és nosztalgiavillamossal várja az érdeklődőket a főváros hétvégén

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben