4.8 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt

“Nyugalmat akarok a családomnak” – helyszíni riport az esztergomi Szalézi Lakótelepről

Lassan két hónapja, hogy Esztergom kertvárosi részén illegális áramhasználat miatt leégett egy önkormányzati tulajdonú sorház, ahová korábban illegális lakásfoglalók költöztek be. Akkor az önkormányzat négy órán belül új lakhatást biztosított a tíz roma családnak, a közelben lévő Szalézi Lakótelepen.

Akkoriban többször is foglalkoztunk az esettel, de kíváncsiak voltunk, ennyi idő elteltével jobbra fordultak-e a dolgok.

– Akik járnak hozzám a kocsmába, azok is említették, hogy aláírást gyűjtenek a lakótelepiek, de ők sem tudnak konkrétumot – ezt István mondja, aki évek óta vendéglátással foglalkozik és első kézből volt rálátása az eseményekre, ugyanis pont a kérdéses utca elején van a presszója.

István egyébként készséges, felajánlotta, szívesen körbevezet a régi, leégett majorépületek környékén, illetve a lakótelepen is. Élek is a lehetőséggel, először szemügyre vesszük az illegális lakásfoglalók egykori helyét, ahol rögvest világossá válik, gyakorlatilag hetek alatt nem takarították el a szemetet, ugyanis illegális szemétlerakót is üzemeltettek, sőt, István állítja, továbbra is folytatják. A látkép kétségtelenül igazolja állítását.

Átmegyünk a Szalézire, a területet úgy kell elképzelni, mint egy átlagos panelházakból álló lakótelepet, sorházak egymás mellett parkokkal, amely eddig kifejezetten békés és igényes környéknek számított. Azonban ahogy közeledünk, szerte fel-alá grasszáló embereket látunk. Jól látszik, ki az, akit érdemes megszólítani, és ki az, akit nem tanácsos, mint ahogy az is, kik az új lakók, és kik a régiek. Mi a régi lakók közül kérdeztünk egy 40 év körüli férfit, aki nevét nem akarta vállalni, de nyílt őszinteséggel beszél az elmúlt két hónapról.

– este 10 órakor nem tudsz aludni, ott a motorháztetőkön a sör, nekiállnak gitározni, ami itt volt Húsvétkor, az egy katasztrófa

– fakad ki a családos férfi, aki elmondja, hogy kisgyermekei nem tudnak aludni a folyamatos lármától.

– Csukott ablaknál kell aludni ilyen melegben, ott a gyerekem a babakocsiban, most keresünk albérletet

– foglalja össze jövőbeli terveit, mert nem bírják tovább, elköltöznek. De nem egyedül vannak így, számos, régóta ott lakó is elköltözött már, többen pedig most tervezik.

Az aláírásgyűjtésről elmondta, hogy ő és felesége szervezte, de letettek róla, mert úgy látták, nincs értelme. Úgy érzik, nincs hová fordulniuk, az önkormányzati cég, mely a lakások bérbeadója, csupán annyit felel, amennyiben bármi atrocitást tapasztalnak az új lakók részéről, azt dokumentálják, vegyék videóra és küldjék el nekik. Vannak azonban drasztikusabb események is.

Bosszúból, amiért rászóltak az új lakók gyerekeire, hogy ne mászkáljanak a kocsik között, összekarcolták azokat.

Megtudtuk azt is, hogy a beköltözők egyfajta MÉH-telepet kezdenek kialakítani a házak tövében, csak azért vásároltak például egy Suzukit, hogy azt színesfémtárolásra használják, de Istvánt nem is ez zavarja, ő csak nyugalmat szeretne családjának, ezért költöznek el. Mielőtt elköszönünk röviden összefoglalja, mit gondol azokról, akiket a nyakukra tett az önkormányzat:

minden áldott nap reggel 6-kor felkelnek, és már megy a dáridózás késő estig. Amit itt művelnek, az katasztrófa, ezek nomádok, ezek barlangban nőttek fel.

További híreink

A Covid-oltások mellékhatásainak hosszútávú kockázatait vizsgálják a kutatók

Irányi Dániel

Vakcinákról és menekültkérdésről is megállapodtak a G20-ak

Magyar Jelen

Rendszerellenes demonstrációvá alakult a lezárások miatt kirobbant tüntetéssorozat Kínában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben