9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Offshore cégekkel és orosz üzleti kapcsolatokkal hozták összefüggésbe a “korrupcióellenes” Zelenszkijt

A Guardian baloldali lap még tavaly ősszel fedte fel a Pandora Papers offshore-botrányban kiszivárgó adatok alapján az elvileg korrupció és oligarchaellenes ukrán elnök furcsa üzleteit- szemlézte a mandiner.

A zsidó származású színész korábban egy tanárt alakított, akinek annyira elege lett országa korrupt vezetéséből, hogy elindult a választásokon, majd megnyerve azt, felszámolta a korrupciót. 2019-ben az igazán naivok számára úgy tűnhetett, a fantázia valósággá válik, mikor Volodimir Zelenszkij 73 százalékos többséggel megnyerte a választásokat. Kampányában főleg az olyan arcpirítóan korrupt politikusokat támadta, mint az akkori elnök, Petro Porosenko.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) kiszivárogtatott és a Guardian lappal egy globális nyomozás részeként megosztott Pandora-papírok azt sugallják, hogy

Zelenszkij sokkal inkább hasonlít oligarcha elődeire, mint a korábban általa eljátszott tisztakezű történelemtanárra.

A kiszivárgott dokumentumok szerint az elnöknek volt, vagy van egy korábban nyilvánosságra nem hozott részesedése egy offshore cégben, amelyet a jelek szerint hetekkel az elnökválasztás megnyerése előtt titokban átadott egy barátjának.

Ezen felül Zelenszkij offshore cégek kiterjedt hálózatában érdekelt, amelynek társtulajdonosai régi barátai és tévés üzleti partnerei voltak. És mint egy igazán jó korrupt politikus, az ukrán elnökké választott Zelenszkij is politikai pozíciókba juttatta üzleti partnereit. Sőt, a Guardian még azt is kiderítette, hogy

a zsidó származású elnökhöz köthető médiacég orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkezik.

Adóparadicsom és kétes hátterű cégek

Elnökké választása előtt Zelenszkij nyilvánosságra hozta magánvagyonát. Ezek között voltak autók, ingatlanok és három társtulajdonban lévő offshore cég. Az egyiket, a Film Heritage-t, amelyet feleségével, Olenával, a Kvartal 95 egykori írónőjével közösen birtokolt, Belize-ben jegyezték be.

A Pandora papírjai azonban további offshore vagyonokat mutatnak, amelyeket Zelenszkij a jelek szerint nem fedett fel. A Film Heritage 25 százalékos részesedéssel rendelkezett a Davegra ciprusi holdingtársaságban. A Davegra viszont a Maltex Multicapital Corp. tulajdonosa, egy eddig ismeretlen, a Brit Virgin-szigeteki (BVI) adóparadicsomban bejegyzett szervezet. Zelenszkij 25 százalékos részesedéssel rendelkezett a Maltexben.

Valószínűleg a problémát Zelenszkij is érezte, ugyanis

két héttel az első forduló előtt, 2019. március 13-án a leendő elnök átadta a Maltexben meglévő részesedését Szerhij Sefirnek. Sefir később az elnök főtanácsadója lett.

Az Atlantic Councilnak nemrégiben írt véleménycikkében emlékeztet, Zelenszkij korábban azt ígérte, elnökként a végső célja a hagyományos oligarchikus rend lerombolása és egy igazságosabb rendszerrel való felváltása. A kritikusok szerint azonban az elnök elmulasztotta az állam megújítását, és ugyanazokat a trükkös módszereket alkalmazza, mint elődei. Az EU könyvvizsgálói figyelmeztettek is arra, hogy Ukrajnában továbbra is széles körben elterjedt a nagymértékű korrupció és az állam foglyul ejtése. Vagyis, a hangzatos ígéretek ellenére semmi sem változott az országban.

Mióta Zelenszkijt a politikába lépett, az a vád is érte, hogy Igor Kolomojszkij milliárdos befolyása alatt áll, akinek a tévécsatornája Zelenszkij műsorát vetítette.

A kampány során Zelenszkij ellenfelei azt állították, hogy 2012 és 2016 között Kolomojszkij szervezeteitől 41 millió dollár került Zelenszkij és köre offshore cégeibe, köztük a Film Heritage-be.

A Maltexen keresztül az elnök az oroszokkal is üzletelt, de a Kvarta195 médiacégének is fontos piaca volt az “ellenséges szomszéd”. Jól látható tehát, hogy miközben a szláv testvérnépek fiai egymást gyilkolják a fronton, addig országaik oligarchái nagyon is jól megvannak egymással, sőt, kapcsolataik igencsak gyümölcsözőek.

Fotó: Reuters

További híreink

Félszáznál több tálib fegyveressel végeztek az afgán biztonsági erők

Dunai Tibor

Római kori kocsisír került felszínre Baranyában

Varga Lilla

Eloltották a szombathelyi szeméttelepen keletkezett tüzet

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen