14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Orbánék igen, de több EU-tagállam sem támogatja Ukrajna tagságát

A Bloomberg hírügynökség szerint még az Európai Unión belül is vannak olyan országok, akik kitartanak álláspontjuk mellett és nem támogatják Ukrajna csatlakozását – Magyarország nem ilyen.

A hírügynökség uniós diplomatákra hivatkozva azt közölte, hogy több állam, köztük Németország és Hollandia elsősorban gyakorlati segítséget nyújtana Ukrajnának, és a háború befejezésén munkálkodna az akár egy évtizedig is eltartó tagfelvételi folyamat helyett. Ezek az országok “arra akarnak összpontosítani, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak Ukrajnának és véget vessenek a háborúnak, ahelyett, hogy egy olyan folyamatba kezdenek, amely legalább egy évtizedet vehet igénybe” – fogalmazott a Bloomberg.

A hírügynökség azonban nem nevezte meg, hogy Németországon és Hollandián kívül még mely országokról van szó.

Azon országok azonban, amelyek támogatnák Kijev tagjelölti státuszát, azzal érvelnek, hogy az EU részéről a jóváhagyás szimbolikus gesztus lenne a háború sújtotta ország mellett még abban az esetben is, ha az ezt követő eljárás hosszú és bonyolult lesz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február végén szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé. “Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” – hangoztatta az ukrán elnök a videóüzenetben.

Az EU-n belül kilenc tagország – Lengyelország és a három Balti-állam vezetésével – máris jelezte, hogy támogatja Ukrajna kérését. Orbán Viktor is Zelenszkij akaratának megfelelően arról boztosította a közvéleményt, hogy Magyarország is csatlakozik a csatlakozást támogatók közé. Ez azért fura, mert Ukrajna esetleges NATO (és EU) tagságát illetően Szijjártó külügyminiszter a korábbi években szavakban ennek feltételéül említette a kárpátaljai magyarok helyzetének rendezését. Ilyesmi a mostani helyzetben már meg sem fogalmazódik, de arra is emlékezhetünk ahogyan végül Románia esetében sem támasztott a kormány semmilyen komolyan vehető kritériumot az EU-s tagsághoz kapcsolódóan.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a múlt héten úgy fogalmazott: “még hosszú az út, és előbb a háborút kell befejezni”. Hozzátette mindazonáltal, hogy annak a népnek, amely ilyen bátran áll ki az európai értékek mellett, az európai családban a helye.

A konferencia résztvevői felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy értékelje a szokottnál gyorsabban a tagjelölti kérelmet, gesztust téve ezzel Kijev felé – jegyezte meg a Bloomberg, hozzátéve, hogy az ilyen eljárást egyébként 15-18 hónapot vesz igénybe.

Az eljárás megkezdéséhez az összes tagország, illetve az Európai Parlament és az Európa Bizottság jóváhagyására is szükség van.

(MTI nyomán)

További híreink

Érvénybe léptek a legújabb szigorítások

Irányi Dániel

Eljött az “ünnepi” pillanat: Müller Cecília bejelentette a majomhimlőt

Kemény János

Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben