11.1 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Óriásit bukhatunk még a nyertes napelempályázatokon is, mivel az állam nem fizet időben

Félévnyi csúszás után sem jutottak hozzá a támogatási összegekhez az uniós forrásból finanszírozandó lakossági napelemes pályázat igénylői, ám a kormány máris elindítaná a második ütemet. A beszámolók szerint sok kivitelező kihátrál a projektek mögül, miközben hónapról hónapra nőnek a költségek. Erre a többletre azonban a támogatás nem nyújt fedezetet, a cechet a pályázóknak kell állniuk – derül ki a 24.hu beszámolójából.

Mintegy 201 milliárd forintnyi keretösszeggel indult tavaly december 6-án a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázat, amelynek állítólagos célja az átlagjövedelem alatt kereső háztartások megsegítése volt. Ők ugyanis 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást kapnának energiafogyasztásuk csökkentése érdekében. A hozzájárulás maximális mértéke

napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió, komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

A pályázatokat az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból fizetnék ki. Ez az alap, melyből a Bizottság egy fillért sem hajlandó kiutalni Magyarország számára, akárhogy könyörög az Orbán-kormány.

A pénz hiánya nem zavarta a kormányt

Az az apróság, hogy az EU egy fillért sem ad, nem gátolta meg a kormányt a tender kiírásában sőt, a 2021 végén indult pályázatot akkor a nagy sikerre való tekintettel egy hónappal meghosszabbították. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerint az első ütemet soha nem látott érdeklődés kísérte: összesen több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett.

A beadási határidő idén február 6. volt, és az akkor ismert feltételek alapján márciusban meg kellett volna születnie a támogatói okiratoknak. A jogosultság ugyanis önmagában nem elegendő, a támogatás ténylegesen csak akkor jár, ha ezeket az okiratokat a kiíró kiállította a pályázóknak

– részletezte a 24.hu-nak Kujáni Péter, a napelemes rendszerekkel foglalkozó Energiatakarék SLR Kft. értékesítési igazgatója.

Noha március végén a pályázók többsége megkapta a hivatalos értesítőt, miszerint jogosultak a támogatásra, az erről szóló okiratot csak augusztusban kezdte el kiküldeni az ÉMI Nonprofit Kft.

A közel féléves késést sem a hatóság, sem a minisztérium nem indokolta.

Augusztusban viszont az addigi feldolgozáshoz képest nagy lendülettel kezdtek érkezni a papírok, a cég mintegy 300 ügyfelének a fele megkapta a támogatói okiratát szeptember elejéig.

A papírok se érnek semmit

Aki megkapta a szükséges iratokat, az sincs előrébb: a pályázatokat ugyanis szállítói előfinanszírozással bonyolítják le, vagyis a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy 40 százalék előleg lehívására jogosultak projektenként. Az állami támogatás azonban nem érkezett meg.

Itt van az energiaválság, ráadásul felemelték az árakat, mindenki várja a csodát, főleg a rászorulók, és közben a pénz sehol, a vállalkozók meg továbbállnak

– méltatlankodott egy pályázó a késlekedés okozta bajok miatt.

A teljes támogatást ráadásul csak akkor kaphatják meg, ha elkészültek a munkával. Az okiratok beérkezése után kell – elvileg – igényelni a szállítói előleget, ezzel együtt megindítani az engedélyeztetéseket és a dokumentációs előkészítést. Kujáni Péter tapasztalatai szerint mindez durván 2–3 hónapot vesz igénybe, csak ezt követően indulhat meg a napelemek telepítése.

Hozzátette, ha most megigényelnék az előleget, és valami szerencse folytán még meg is kapnák a pénzt, az elbírált projekteknél a telepítések akkor is csak a jövő év első negyedévében kezdődhetnek.

Tehát ezt a telet aligha húznák ki a napelemesítéssel.

A szállítói előleg megérkezése előtt ráadásul a kivitelezők még csak a szükséges eszközök beszerzésébe se kezdenek bele.

„Nem kockáztatjuk a kintlévőséget, 500–600 millió forintnyi szerződésállományt teljes mértékben nem fogunk előfinanszírozni abban a hiszemben, hogy egyszer majd valamikor fizet az állam” – emelte ki az igazgató.

Nyugodtan kezdjék el pénz nélkül

Ha valaki az ÉMI-nél érdeklődne, mikor kapja meg az elnyert összeget, annyit válaszolnak neki:

nyugodtan kezdje el a projektet támogatás nélkül is.

Ez a javaslat teljesen logikus, elvégre a pénz szűkében lévő rászorulók azért pályáztak állami támogatásért, mert önerőből is finanszírozni tudják a beruházást…

Így pedig ki is alakult egy patthelyzet, ahol a felek egymásra mutogatnak.

A kormány ugyanis a kivitelezőkkel akarja megelőlegeztetni a támogatási összegeket, azok viszont inkább kivárnak, mert nincs fedezetük arra, hogy nyolc hónapra előre fizessék az előlegeket.

A legvérmesebbek az ügyfelekkel akarják megfinanszíroztatni a projekt beindítását, ami teljesen szabálytalan.

A minisztérium szerint minden szép, minden jó

A kormány kiemelt célja, hogy a háztartások mielőbb hozzájussanak a lakossági napelemes pályázat által kínált lehetőséghez, ami a korszerűsítésen túl tartósan és jelentősen csökkenti a családok rezsiköltségét, fenntartva és erősítve a rezsicsökkentés eredményeit – írta a lap megkeresésére a TIM.

Emlékeztettek, eddig 88,7 milliárd forintnyi támogatás megítéléséről döntöttek, aki megkapta az okiratát, már kezdheti is a beruházás megvalósítását, amelynek során szállítói vagy támogatási előleg igényelhető.

Arra a kérdésre azonban senki nem válaszolt, várhatóan mikor kezdik el kiutalni a pályázatok során elnyert összegeket.

A kormány időhúzása az igénylőkön csapódik le

Az infláció nem kímélte az igénylőket sem, akik valamikor tavaly ősszel adták be a pályázataikat az akkori árajánlatok alapján. Az azóta eltelt tíz hónapban azonban rengeteget változtak az árak és az árfolyamok. A napelemek tartószerkezetéhez szükséges nemesacél és az alumínium sokat drágult az orosz–ukrán háború kitörése óta. Az inverterek és a napelemmodulok ára euróban számolva ugyan nem emelkedett túl sokat, ám amikor a pályázat beadásához kalkulálták a projekteket, legalább 50 forinttal alacsonyabb volt az euróárfolyam. Márpedig ezen a területen szinte minden importtermék, tehát az euróárfolyam változása kulcskérdés.

„Megkaptam a támogatói okiratot, beszéltem a vállalkozóval, és megdöbbentem, amikor közölte, hogy a szerződött áron nem tudja megcsinálni, hanem 20–30 százalékot önerőből be kell fizetnem. A munkálatokat pedig az előleg és az önerő beérkezése után nagyjából öt hónap múlva tudja megkezdeni. Ha ez nem tetszik nekem, akkor kiszáll, és mehetek a bíróságra” – vázolta a helyzetet az egyik pályázó.

Az átlagos 7-10 százalékos infláció miatt a cégek tíz százalékkal emelték a projektek önrészét, amit a pályázónak kell megfizetnie, ugyanis a szabályok szerint a támogatási összeget nem lehet az inflációhoz igazítva növelni.

Ha egy hónap alatt elbírálták volna a pályázatokat, akkor nem lett volna szükség erre az önrészre, most azonban már az fenyeget, hogy amennyiben újabb kilenc hónapot kell várni a pénzre, valószínűleg újabb 10 százalék körüli áremelkedéssel számolhatnak.

A gyakorlatban ez – a projekt mértékétől függően – 200 ezer és 1 millió forint közötti plusz terhet jelent a pályázókra nézve. A beszámolók szerint több olyan kivitelező is akad, amelyik 25–30 százalékos önrészt követel ügyfeleitől, míg a korrektebb szereplők igyekeznek legalább részben átvállalni a plusz költségeket.

Egyre többen hátrálnak ki a projektből

 Számos kivitelező megunta a huzavonát, és közölte az ügyfeleivel, a továbbiakban nem vállalja a projektet. Akad olyan is, aki egyenesen a törlését kezdeményezte a regisztrált kivitelezők sorából.

Más cégek előre figyelmeztetik az ügyfelüket, az önerő beérkezése után jó pár hónapnak el kell telnie, míg megkezdik a kivitelezést. A napelemes rendszereknél egyébként is nagyon jelentős a keresletnövekedés, a kivitelezők kapacitásait pedig hamar leköthetik olyan projektek, amelyeknél nem kell a pályázati pénzekre várni.

„Mi igyekszünk mindegyik projektet a lehető legrövidebb időn belül lebonyolítani, mert minden eszköz egyre drágább, és az igények növekedésével a telepítési költségek is nagyobbak lesznek” – magyarázta Kujáni.

Tehát a kormány időhúzása miatt nem csak jelentős költségnövekedéssel kell számolniuk a gyanútlan pályázóknak (akik még egy fillért sem láttak a fél éve elnyert pénzből), de az idei telet is a napelemek nélkül kell kihúzniuk. Ennek ellenére Steiner Attila energiaügyi államtitkár már bejelentette:

a lakossági napelemes pályázat második üteme 2023 tavasza helyett már idén novemberben megnyílik a pályázók előtt.

A tervszerűségre jellemző, hogy eredetileg szeptember-októberre ígérték a második fordulót, ám augusztus elején ezt indoklás nélkül jövő tavaszra halasztották.

További híreink

Oltásra váró tömegek kígyóztak az utcákon

Irányi Dániel

Egy ütésből K.O. – hátulról, ahogyan a “bátrak” szokták (videóval)

Irányi Dániel

Melegszik a helyzet: Szávay öccsét is kivágták

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben