21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld Sport

Orosz klubban játszik – kirúgták a világbajnokságra készülő válogatottból a lengyel védőt

Maciej Rybus kikerült a lengyel labdarúgó-válogatott keretéből és a katari világbajnokságon sem számítanak a játékára. Ezt maga a lengyel szövetség közölte saját oldalán.

Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitány személyesen beszélt Rybussal, akit tájékoztatott a döntésről és elmondta annak okát is:

csak azért nem tudják őt figyelembe venni a nemzeti csapatnál, mert Oroszországban játszik.

A 32 éves balhátvéd az elmúlt öt idényben a Lokomotiv Moszkva légiósa volt, és azt követően sem hagyta el klubját – sok légiós társával és más szakemberekkel ellentétben –, hogy az orosz hadsereg február 24-én megtámadta Ukrajnát. A 66-szoros válogatott futballista már a Nemzetek Ligája júniusi mérkőzésein sem játszhatott. Szerződése a hónap végén lejár a Lokomotivnál, ő azonban egy másik orosz együttesnél, a városi rivális Szpartak Moszkvánál folytatja klubkarrierjét – írja az MTI.

Nem ez az első olyan szankció, amivel papíron az oroszokat sújtanák, ám a gyakorlatban magára a szankcionáló félre hullanak vissza az intézkedések. Nehéz beárazni, hogy azzal, hogy a lengyelek eltiltják a saját válogatottjuk játékosát mennyire tudják lelassítani az orosz offenzívát.

Az MCC elemzésében a gazdaság területén foganatosított büntetések(?) tekintetében is hasonló következtetésre jutott.

Meg lett az eredménye az EU szankcióinak – a rubel erősödik, az infláció nő

Az Európai Unió szankciós politikája a számok tükrében nem igazán működik. Az embargó az európai közösség költségeit és inflációs mutatóit növelte meg, Oroszország esetében viszont az értékesítési ár az, ami emelkedett. Mindennek pedig egyértelműen pozitív hatása volt az orosz gazdaságra. A munkanélküliségi ráta alacsonyabb, mint az elmúlt 30 évben bármikor. A vállalati beszerzési szakemberek lényegében ugyanolyan optimisták, mint a háború előtt. Az orosz kamatok egy rövid kitérő előtt ugyancsak visszatértek a konfliktus előtti szint közelébe. Az infláció egy hónapnyi megugrás után a legutóbbi értékek alapján lényegében megszűnt létezni. A rubel pedig erősebb, mint az elmúlt öt évben bármikor. A gazdasági hadviselésnek ugyanúgy megvannak a szabályai és eszközei, mint a katonai háborúknak. Az egyik legfontosabb az lenne, hogy a lépéseink jobban fájjanak a másik félnek, mint saját magunknak. Úgy látszik, ez olyan szabály, melyet az Európai Unió döntéshozóinak még tanulniuk kell – írja az elemzés.

Ukrajnában a katonai ellenállás mellett az életéért küzdő ország vezetőinek még arra is jutott gondolata, hogy betiltsa az országban alkotó orosz zenészek, művészek fellépéseit.

Az orosz zene tilalmára vonatkozó jogszabály indoklása szerint “az agresszor állam zenéi szeparatista érzelmeket kelthetnek a lakosság körében”. Az orosz zene mindemellett vonzóbbá teheti az orosz identitás felvételét, amely az ukrán állam gyengítését szolgálja.

(nyitókép:AFP)

További híreink

Tájkép október 23-a után

Kemény János

Toroczkai: a kormány bevezette a Mi Hazánk korábbi javaslatát, de saját oligarcháit továbbra sem adóztatja meg

Faragó Dániel

A modernkori rabszolgaság ellen emelte fel a szavát az ENSZ-főtitkár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen