13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Országos tisztifőorvos: a maszk már nem lehet sál

Az operatív törzs további javaslatokkal készül a kormánynak arra vonatkozóan, hol legyen még kötelező a maszkviselés. Egyelőre nem tervezik a vásárlási idősidősáv bevezetését – közölte a hétfői tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A hétvégén már 1000 fölött járt a napi fertőzöttek száma, hétfőn reggel pedig 876 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, így ismét munkában az operatív törzs.

A napi adatok ismertetése után Müller Cecília kiemelte:

nem minden fertőzött tekinthető betegnek, csak egy részük, mert a tünetmentes koronavírusosokat nem lehet betegnek tekinteni.

Az idősek veszélyeztetettsége továbbra is magas – tette hozzá.

Az újonnan életbelépő szabályok szerint a maszk már nem lehet sál, ráadásul – továbbra is – kötelező az orrot is eltakarnia. Ezen felül pedig újabb javaslatokat készítenek elő, hol legyen még kötelező a szájmaszk használata.

Volt már rá példa, hogy esküvőn történt csoportos fertőzés

– idézte fel.

A karanténnal kapcsolatban elmondta, az eddig 14 napról 10 napra csökkent, de a hatósági házi karanténban élő személy lakótársa nem szabadulhat korábban 10 napnál, mivel ő “bizonyítottan pozitív eset mellett élt”, míg a külföldről hazatérő személyek a negatív teszt után távozhatnak a karanténból.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője az egyéni felelősség köréről ejtett néhány szót, hozzátéve, hogy

a maszkkötelezettség 6 éves kor fölött érvényes.

Részletesen beszélt arról is, milyen szigor vár arra, aki a tömegközlekedési eszközön nem visel szájmaszkot.

További híreink

Vérvizelést, érgyulladást és más “enyhe mellékhatásokat” okoz a Pfizer készítménye

szilardkrebsik

Itt a lista: gyógyszerek lettek vénykötelesek

Kiss Albert

Toroczkai kontra Facebook- ez történt a második tárgyalási napon (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben