28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Patthelyzetben a határon feltorlódott haszid zsidók

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala szerdán nyomatékosan arra kérte a fehérorosz vezetést, hagyjon fel a feszültségkeltéssel az államhatáron, és ne terjesszen olyan álhíreket a haszid zsidók körében, hogy beutazhatnak Ukrajnába, hiszen a határt a koronavírus-járvány miatt zárva tartják – adja hírül az MTI.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerdára a fehérorosz és az ukrán határ között már csaknem kétezer haszid zsidó rekedt, akik úgy értesültek, hogy az ukrán hatóságok beengedik majd őket az országba, ahol a közép-ukrajnai Uman városában készülnek megünnepelni a zsidó újévet, a rós hásánát. Zömük Izraelből érkezett, és hallomásból úgy értesültek, hogy a fehérorosz-ukrán határ nyitva van.

Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint a fehérorosz vezetés néhány meggondolatlan kijelentésével szándékosan vagy akaratlanul, de táplálta ezeket a híreszteléseket.

Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg újra lezárta Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány terjedése miatt. A haszid zsidók viszont hagyományosan minden évben a Cserkaszi megyében lévő Uman városban ekkortájt ünneplik meg a zsidó újévet, elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának a sírjához. Az ünnep idén szeptember 18-20-ra esik. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik. A résztvevők száma a korábbi években a 40-50 ezret is elérte.

Az ukrán elnöki hivatalban közölték, hogy Ukrajna a járványhelyzet romlása miatt hozta meg a döntést a határ újbóli lezárásáról a külföldiek előtt.

“Szigorú karanténkorlátozások vannak érvényben államunk területén, ami lehetetlenné teszi a tömeges rendezvények megtartását, beleértve a vallási jellegűeket is”

– idézte a hírportál az elnöki hivatal közleményét. Helyi híradások alapján azonban Umanba már korábban ékeztek haszidok néhány ezren, azaz minden bizonnyal a szokottnál jóval kevesebb résztvevővel, de megtartják idén is az ünnepséget.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden utasította kormányát, lépjenek kapcsolatba Kijevvel, érjék el, hogy a haszid zsidók számára Ukrajna nyisson “zöld folyosót”, azaz engedje be őket a területére – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

(Képünk illusztráció – Kibic Magazin)

További híreink

“Magyar szósz” lett a Knorr cigánymártásából

Irányi Dániel

Nagy-Britanniában szégyenlistán a Tesco

Irányi Dániel

Dúró: Karácsony olyan pályázatban hirdetett eredményt, amit még ki sem írtak

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben