13.3 C
Budapest
2022. október 3., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHumorKiemelt

Peti áll a ház előtt, szíve jobbra húzza őt, balra van az iskola, esze súgja: menj oda

“A Nép Pártján” – ezzel a jelszóval és ezzel a névvel indította útjára új pártkezdeményét Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke. 

Melyik útra lép, komoly most a tét

Az augusztus 20-ra időzített pártalapítás ugyanakkor meghiúsult, hiszen maga Jakab utalt rá, hogy csak akkor lehetnek párt, ha lesznek elegen. 

Elemzők sokasága az így mozgalomként megalakult kezdeményezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbikból hullámokban kilépett politikusok tömkelege hozott létre valamilyen új formációt, de közülük egyedül a Mi Hazánk bizonyult életképesnek.

A Jobbik eredeti irányvonalát a zászlajára tűző erő időközben már a legdinamikusabban növekvő ellenzéki párttá avanzsált

és úgy került a 10%-os népszerűségi tartományba, hogy a parlamenti munka eddig csak néhány hónapot tett ki.

A Jobbikot eközben bőven a parlamenti küszöb alá mérik, a szebb múltat is megélt pártban pánikhangulat van, ami jól látszik azokból a nyilatkozatokból, amelyekben az új elnökség igyekszik a pártot kimosni az elmúlt ciklus gyurcsányi szövetségéből folyton azt hangoztatva, hogy ez a Jobbik már nem Gyurcsány kegyeit keresi.

Persze, fura is lenne, ha keresné tekintve, hogy ez a frigy nem sok hozománnyal párosult a Jobbik számára az áprilisi választásokon. A legközelebbi potenciális szövetség az önkormányzati választásokon érkezhet el. Lehet igaz az a jobbikos kommunikáció, hogy “már nem keressük Gyurcsány kegyeit” , de csak akkor, ha hozzátesszük : még.

Peti áll a válaszra várva

Gyurcsány Ferenc eddig hivatalosan nem reagált Jakab Péter pártalapítására, gesztust nem tett régi barátja felé, de az lehet jelzésértékű, hogy Jakabbal a “nagy bejelentés” után a Heti Napló (ATV) stábja azonnal riportot készített.

Arra ment egy kisleány, Peti sosem látta tán

Ha Jakab Péter komolyan gondolja legújabb kísérletét, akkor valahogyan és valahonnan pénzt kell szereznie. Emlékezetes, hogy még távozása előtt tett kísérletet a Jobbikból való pénz kimenekítésére – ezt a pártban lefülelték, majd azt nyilatkozták, hogy ez valószínűleg Molnár Enikő ötlete volt, akit Jakab Péter elnöksége alatt is vakon követett. Molnárról hivatalosan még nem lehet tudni, hogy csatlakozik-e Péterhez.

Akárhogyan is volt, és akárhogyan lesz az biztos, hogy Jakab Péternek pénz kell. Ha számba vesszük azok sorát, akik eddig Jakabbal tartottak, akkor meg is értjük, hogy miért kell inkább a pénzre alapoznia a bajtársai helyett.

Felcsillant a két szeme, inkább tartok ővele

Az induló mozgalomban központi szerepet kapott Zágráb Nándor, aki egészen az SZDSZ-en és az Fideszen át szédelgett a nemzeti Jobbikba, majd néhány kamupárt után kötött ki itt – a Nép Pártján

És elindult fürgén a lába, ballagott a kislány mögött

A háttérben meghúzódik a nemi erőszakos botrányba keveredett Földi István, akinek abban volt és a jövőben is abban lehet nagy szerepe, hogy életben tartsa, adminisztrálja a Jakabot megválasztó kamualapszervezeteket.

Balra van az iskola, esze súgja, menj oda

Potenciális tartótisztként logikus, ha megemlítjük még Gyurcsány Ferencet és a DK-t is. Az lehetetlen, hogy egy önkormányzati választáson (2024 tavasz) Jakab leendő pártjának leendő jelöltjei be tudjanak kerülni a képviselőtestületekbe, ehhez a baloldal vezető erejének jóindulata szükséges, amivel a közös kompenzációs listákon Jakab emberei mandátumhoz juthatnak, esetleg közös jelöltek lehetnek a biztosnak mondott baloldali körzetekben.

Jakab Péter mozgalmának útjai meglehetősen beszűkültek – már az alapítás utáni napokban. Megfigyelésre azonban továbbra is érdemes különösen úgy, hogy Jakab Péter nem tudta / nem akarta definiálni, hogy milyen világnézetű szavazókat (népeket) kíván képviselni.

A fentebb megemlített elemzői várakozások szakmai konszenzust mutatnak abban, hogy Jakab ezen projektje nem fog jelentős nyomot hagyni a magyar belpolitikában. Az 2022-es év őszi parlamenti ülésszaka előtt az egyetlen eredmény, hogy Jakab Péternek és csapatának sikerült teljesen új kontextusba helyeznie a csaknem 50 évvel ezelőtti Bergendy slágert.

Hallgassuk értő füllel!

fd

(fotó:mandiner,alfahír)

További híreink

Putyin azonnal megtudná, ha vegyi fegyvert vetnének be Oroszországban

Kemény János

Víruskezelés: Magyarország vs Dél-Korea (videó)

Faragó Dániel

Tamasi József: Nincs járvány, legfeljebb politikai vírustól kell tartanunk

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben