17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Piknikről hazatérő civilek halálát okozta egy amerikai dróntámadás

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők a tálibok ellenőrzése alatt lévő területen akartak végezni a lázadókkal.

Tálib lázadók helyett kilenc civil halálát okozta egy amerikai dróntámadás péntek este a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – közölték helyi tisztségviselők.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők a tálibok ellenőrzése alatt lévő területen akartak végezni lázadókkal, de a két gépjárműben, amelyet célba vettek, nem ők, hanem piknikről hazatérő civilek, köztük egy gyerek utazott.

A tálibok egyik szóvivője közölte, hogy a két gépkocsiban 11 civil volt

Egy afgán tisztségviselő szerint tálib fegyveresek is voltak a közelben, ellenőrző pontot állítottak fel éppen az úton.

Az amerikai erők egyelőre nem válaszoltak a balul sikerült támadást firtató kérdésre – közölte a dpa hírügynökség. Az afgán védelmi minisztérium vizsgálatot indított. Az északi Tahár tartományban viszont az afgán hadsereg légiereje megölt hét tálibot – köztük két helyi parancsnokot – péntek éjjel.

A tálibok a héten ultimátumban követeltek választ az Egyesült Államoktól arra a javaslatukra, amely szerint egy hétnapos időszakra csökkentenék a harci cselekményeket Afganisztánban. Azzal fenyegették az amerikai felet, hogy máskülönben felhagynak a tárgyalásokkal. A felajánlott időszak azért ilyen rövid, mert nem akarják elkötelezni magukat egy hivatalos tűzszünet mellett, amíg a végső megállapodás többi elemét a felek nem rendezték. Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy tárgyalnak a hétnapos ajánlatról. Az AFP hírügynökség úgy értesült, hogy a megállapodás már meg is született, de egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdődik a szóban forgó hét nap.

(MTI, Fotó: Northfoto)

További híreink

Tordai Bence felesége is pozícióhoz jutott

Kiss Albert

Mégis marad az emlékkő a braunaui Hitler-ház előtt

Dunai Tibor

Trump megvonta Hongkong különleges státusát

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen