26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírekHumor

Posztkongresszus szindróma – újra kilépési hullám indul a Jobbikban

Szombaton ismételten kongresszust tartottak a Jobbiknál, ahol Gyöngyösi Mártont választották meg új elnöknek. Az már a szavazás előtt biztos volt, hogy az eredmény nem tud úgy alakulni, hogy az ne újabb feszültségeket gerjesszen – noha Gyöngyösi épp ezeknek a felszámolását ígérte meg programbeszédében és szándéknyilatkozatában is. 

Több lap arról számol be, hogy már látható jelei vannak az újabb kilépési hullámnak. Elmondások szerint a kongresszuson Jakabot leköszönő elnökként nem is engedték beszédet mondani, de olyan bejegyzések is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy még beengedni sem szerették volna a bukott pártelnököt.

Jakab Péter, mint vendég:

Jakab Péter lemondása óta visszafogott életmódot él, jelenleg vidéki kisembernek, vagy legalább a vidéki kisemberekkel törődő politikusnak igyekszik magát mutatni.

Az is feltűnő, hogy legújabb fényképein már nem használja a Jobbik logóját, a tisztújítás után csak annyit írt: “új vizekre evezve”.

Részleteket még nem lehet tudni, de több olyan jobbikos is kiakadt, akik Jakab emberét támogatták a mostani szavazáson. Földi Istvánnak komoly esélye nem maradt pláne azután, hogy a radikálisnak tartott Ander Balázs visszalépett Gyöngyösi javára, amit a jakabista delegáltak hangos morajlással vettek tudomásul.

A Metropol azt írja, hogy már 47 alapszervezeti vezetőhöz jutott el a felhívás, ami a Jobbikból való kilépésre buzdít. Olyan is akad, aki elérkezettnek látja az időt arra ,hogy a baloldalon még egy párt alakuljon Jakab Péter vezetésével. Fontos, hogy Jakabot a frakcióvezetői tisztségéről nem váltották le, de napokon belül ez is megtörténhet. Megválasztása után Gyöngyösi Márton azt nyilatkozta, hogy erről a képviselőcsoport hivatott dönteni. A képviselőcsoport már korábban is leszavazta az exelnököt – éppen ebből indult ki az újabb konfliktus, ráadásul a diplomatának becézett Gyöngyösi Márton valószínűleg nem akarja maga ellen fordítani a frakció tagjait, arra tehát nem érdemes nagy összegben fogadni, hogy Jakab sokáig a frakció első embere lesz.

A mostani tudásunk szerint sem Jakab Péterről, sem a Jobbikról nem lehet megmondani, hogy mi lesz a további sorsa. Jakab azóta már traktoros és pizzafutár is volt, így még az is megeshet, hogy állást kap az előzőleg megbuktatott Sneider Tamás panziójában, vagy épp Vona Gábor alapítványában.

A Jobbik eddigi története során olyan kongresszust nem sokat rendezett, amely ne vezetett volna kilépési hullámhoz. A helyzet újra kaotikus.

Az önmagából kilépett Jobbikból most a még megmaradt tagok is inkább kilépnének.

A képzavar nem csak a belső, de a külső viszonyokra is teljesen illik, a Jobbik most már jól láthatóan abban sem biztos, hogy hogyan szeretne viszonyulni eddigi szövetségeseihez.

Erről itt olvashat:

Puzsér Róbert: a Jobbik még a saját árulását is elárulta

(nyitókép:Nézőpont)

További híreink

Megfontoltan kell feloldani a korlátozásokat, figyelmeztet a WHO

Dunai Tibor

Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Gabay Dorka

A román kormány az RMDSZ-nek köszönheti, hogy nem buktatták meg

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben