13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság

Rekordévet hozott az alapkezelőknek az oltás

Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő számításai szerint az európai alapkezelő társaságokba irányuló nettó beáramlás értéke 2020 második felében 156 milliárd euró volt, és az intézményi befektetési cégek portfolióiban kezelt befektetői tőkeállomány ezzel elérte a 11 300 milliárd eurót.

A Moody’s szerint ez rekord az európai alapkezelői szektor történetében.

A tanulmány szerint a koronavírus elleni oltási kampányok kiteljesedése keltette befektetői derűlátás mellett a tőkebeáramlás megugrásában szerepe volt annak a pótlólagos költségvetési és monetáris

A Moody’s hétfői londoni tanulmánya szerint az európai intézményi befektetési társaságok kezelési díjbevételei 10 százalékkal emelkedtek 2020 második felében, jelezve a kezelt befektetői tőkeérték növekedését és a beáramlás ütemének gyorsulását.

A hitelminősítő számításai szerint a független európai befektetési intézmények kamat- és adófizetés, valamint leírások és értékcsökkenés előtt számolt alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) a bevételek arányában 32 százalékra emelkedett a tavalyi év első felében mért 29 százalékról, elsősorban a magasabb kezelési díjak és a csökkenő működési költségek miatt.

A Moody’s közölte ugyanakkor, hogy továbbra is negatív kilátást tart érvényben a globális intézményi alapkezelő szektorra, mivel várakozása szerint a koronavírus-válság erősíti a szektorral szembeni hosszabb távú kihívásokat.

A piacokra és a portfoliótőke-áramlásokra a világgazdaság kilábalásának egyenetlen üteme jelent kockázatot. Mindemellett a járvány közepette még intenzívebbé váltak az olyan folyamatok, mint például a működési környezet romlása, a befektetői preferenciák változása és a mind élesebb piaci verseny – áll a Moody’s hétfőn Londonban ismertetett tanulmányában.

A cég egy másik, ugyancsak hétfőn bemutatott elemzésében közölte ugyanakkor, hogy a globális vállalati szektor adósminősége a törlesztési csődök számának mércéjén mérve jelentősen javult az idén.

A jelentés szerint a Moody’s által besorolással ellátott globális vállalati körön belül az idei első negyedévben csak 13 cég került törlesztési csődhelyzetbe; ez 2018 óta a legalacsonyabb negyedéves szám.

A Moody’s hangsúlyozta, hogy a tavalyi első negyedévben az osztályzati listáján szereplő cégek közül 30 jelentett törlesztési csődöt.

(grafika:cute&cool)

További híreink

Kicsit vérlázító: olcsóbb lett a benzin, erre jövedéki adót és áfát emel rajta a kormány

Kiss Albert

Az idén már a teljes cafeteria-juttatás több mint kétharmadát a SZÉP-kártya teszi ki

Szabó Norbert

Hongkong utolsó brit kormányzója: Kína elárulta Hongkongot

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben