4.7 C
Budapest
2022. november 28., hétfő
Magyar Jelen
Belföld

Rekordmagas a Mi Hazánk támogatottsága a legújabb mérések szerint

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága folyamatosan nő, a Jobbik történelmi mélyponton, a Fidesz peremszavazóinak lecsatlakozása pedig elkezdődött az IDEA Intézet 2022. július 9. és július 20. között készített reprezentatív adatfelvételének eredménye szerint.

Az IDEA legújabb közvéleménykutatása alapján a Fidesz támogatottsága a teljes népesség vonatkozásában hibahatáron túl csökkent. Jelenleg 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenést jelent. A Fidesz szavazótábora azonban egyelőre nem omlott össze a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedések hatására. Azok az ún. peremszavazók kezdenek elfordulni a kormánypárttól, akik elsősorban az anyagi ösztönzők (így a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak SZJA-mentessége) vagy drámai politikai hatások (pl. orosz-ukrán háború kitörése) hatására csatlakoztak, viszont nem elégedettek a meghozott intézkedésekkel.

A Mi Hazánk Mozgalom stabilan emelkedő pályán

Az IDEA Intézet méréseiben a Mi Hazánk Mozgalom (9%, +1) a valaha regisztrált legmagasabb támogatottságán áll. A Jobbik (5%) és a Momentum (6%) viszont 1−1 százalékponttal májusi eredménye alatt található. A Jobbik esetében ez negatív csúcs, az IDEA Intézet 2019 január óta zajló rendszeres méréseiben sohasem volt ilyen alacsony az egykor jobb napokat látott, jelenleg épp a parlamenti belépési küszöbértéken található formáció támogatottsága.

forrás: www.ideaintezet.hu

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. július 9. – július 20. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

További híreink

Mi is az adventi időszak?

Magyar Jelen

Fegyelmi eljárást kezdeményeztek a Budaházyékat elítélő bíró ellen

Magyar Jelen

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben