3.9 C
Budapest
2022. november 26., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Rétvári beismerte: a déli határon néha valódi „csatajelenet” zajlik

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt, ahol – akaratlanul, de – beismerte, a kormánypolitika kudarcot vallott, Magyarországot nem sikerült megvédeni se a tömeges migrációtól, se a szervezettbűnözés részeként működő embercsempészettől. 

Korábban egyedüli pártként a Mi Hazánk Mozgalom hívta fel a figyelmet a déli határon pásztázó fegyveres migránsokra. Akkor a kormány igyekezett lesöpörni az asztalról a problémát, ebben pedig nagy segítségére volt a “függetlenobjektív” liberális média, mely szintén érdekelt a migráció veszélyeinek elfedésében.

Azonban attól, hogy egy problémát a szőnyeg alá söprünk, az még nem tűnik el. Ellenkezőleg: egyre csak gyűlik és gyűlik, míg végül kirobban. Ez a robbanás a közelmúltban érkezett el, mikor is egy szervezett bűnbanda embercsempészei Pest megyében lőttek rá magyar rendőrökre. Nem gázpisztollyal, igazi fegyverrel.

Erre reagálva Rétvári Bence azt közölte, hogy az embercsempészek egyike azt vallotta, a bűnszervezet vezetője mondta nekik azt, hogy használják a furgonban lévő fegyvert, ha szükséges. A kisbusz előtt egyébként egy felvezető autó haladt, amiben négyen utaztak; az autóban volt török, iraki és német állampolgár is, és – Rétvári Bence megfogalmazása szerint – egyáltalán nem voltak együttműködők, nem nyitották ki az ajtót a rendőri felszólításra, ezért be kellett törni az autó ablakait.

A határon is lőnek a rendőrökre

Az államtitkár ezt követően rátért a déli határszakasz kérdésére, melynek kapcsán úgy fogalmazott:

néha valódi „csatajelenet” zajlik, mert a migránsok és az embercsempészek rátámadnak a rendőrökre: hozzájuk vágják a létrát, lefújják őket gázspray-vel vagy rájuk lőnek.

Rétvári Bence elmondta azt is, a magyar rendőrök is egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, de ahhoz, hogy a külföldi bűnözőkkel szemben fel tudjanak lépni, a Terrorelhárítási Központra is nagy szükség volt az elmúlt években.

Amire még ennél is nagyobb szükség lenne az az, hogy a kormány végre mutasson némi elszántságot Magyarország megvédésében, és engedve a Mi Hazánk Mozgalom követelésének, kiadja a tűzparancsot a határvédő erőknek.

Idén 230 ezer visszakísért határsértő 

Az államtitkár kérdésre elárulta, a magyar hatóságok legalább 230 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel eddig. Azt azonban nem tette hozzá, hogy ezeket a határsértőket a hatóságok egyszerűen visszakísérik a magyar-szerb határ túloldalára, majd elengedik, hiszen a Fidesz más jogkört nem biztosít számukra.

Emellett fény derült arra is, a rabok több mint 10 százaléka a börtönökbe embercsempészet miatt ül. Vagyis még az embercsempészek ellátását is a magyar adófizetők finanszírozzák.

Ez egy elképesztő teher a magyar börtönökben, tehát nem erre jött létre a magyar büntetésvégrehajtási rendszer

– ismerte el az államtitkár.

Összességében évente mintegy hárommilliárd forintba kerül a rabok elhelyezése

– mondta megjegyezve, hogy az unió pedig semmilyen segítséget nem nyújt Magyarországnak ebben.

A kormány az unióra mutogat, miközben éppen a Fidesz kétharmad az, mely nem fogadta meg a Mi Hazánk javaslatát a bérrabtartási rendszer bevezetéséről, pedig ezáltal nem csak a túlzsúfoltság oldódna meg, de a börtönöknek is valódi visszatartóereje lehetne.

Erősödő nyomás

Rétvári Bence az M1-en arról beszélt, míg tavaly előtt 46 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar hatóságok, tavaly pedig összesen 122 ezret, addig idén novemberig már legalább 230 ezer határsértőt kísértek vissza a határ szerb oldalára a hatóságok. Az államtitkár szerint azért is törnek ilyen ütemben Európára, mert nagyon jól tudják, az EU a háborúval van elfoglalva, így kevesebb figyelem jut a határvédelemre. Ennek ellenére kormányoldalról továbbra is elképzelhetetlen a tűzparancs kiadása, pedig ma már ott tartunk, hogy Pest megyében is rendőrökre lőnek.

Mi kell ahhoz, hogy a kormány végre érdemi lépéseket tegyen? Arra várnak, hogy nálunk is lelőjenek egy szolgálatot teljesítő rendőrt a migránsok, mint Bulgáriában? Vagy azt is elkendőzik majd, mint a bolgár média?

Fotó: MTI

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

„Nem fogjuk hagyni, hogy a hazánkban cigányterror uralkodjon!” (+VIDEÓ)

Magyar Jelen

Ukrajnába utazik Novák Katalin, hogy Zelenszkijvel tárgyaljon

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben