15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Salvini pártjából bírálják az oltási igazolvány ellen tüntetőket

Miután megannyi cikk született Orbán és Salvini barátságáról, jó látni, hogy a feltétel nélküli Izrael-imádat, és a határtalan filoszemitizmuson kívül az oltásfetisizmus és a korlátozások támogatása is összeköti a két szalonjobboldalit. 

A baloldali kormánykoalícióban szerepet vállaló olasz Liga szavak szintjén ellenzi az oltás kötelezővé tételét, de azért megszavazta az oltási igazolásról szóló törvényjavaslatot. Ezt követően pedig a párt prominens politikusai sorra ítélték el az oltási igazolvány ellen tartott tüntetéseket.

Múlt héten Olaszországban több tízezren vonultak az utcákra, miután kiderült: a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány augusztus 6-tól az éttermek, bárok, kulturális rendezvények látogatását, de akár a hosszabb vonatutakat is az uniós zöldigazolványhoz (azaz a 48 órán belüli negatív covidteszt-eredményt, a vírusból való felgyógyulást vagy már az első oltás tényét rögzítő ún. green passhoz) kötné. Azaz ugyan nem tenné kötelezővé az oltásokat, de lényegében magyarországi mintára jogosultságokkal közvetve gyakorolnának nyomást az emberekre – emlékeztet az Azonnali.

Miközben a valóban nemzeti Olaszország Fivére párt teljes mértékben elutasító az oltási igazolvánnyal szemben, addig a néppártosodó Liga jelentősen finomított korábbi álláspontján, és ma már – a baloldali Öt Csillaghoz hasonlóan – csupán azt követeli, hogy “kevesebb jogosultságot kössenek az oltáshoz”.

A Berlusconi féle Forza Italia pedig egyenesen a lakosság kötelező oltásának elrendelését követeli.

Válaszul a tüntetők egyébként a párt számos irodáját megostromolták.

Törésvonal a Ligán belül

A néppártosodás itt sem megy zökkenőmentesen. Salvini egyrészt sikeresen levitte pártja támogatottságát 20 százalékra. Ha a (szintén 20 százalékos) Olaszország Fivére párt marad az eredeti úton, akár el is hozhatja a Liga még megmaradt nemzeti érzelmű szavazóit. Másrészt az oltás kapcsán a párttagok is egymásnak estek.

A múlt héten tartott oltási kártya elleni tüntetésen ugyanis a Liga számos politikusa részt vett, ami a párton belül is éles kritikákat váltott ki.

Massimiliano Fedriga, a Trieszt központú Friuli-Venezia Giulia régióelnöke azt nyilatkozta a balközép Repubblica napilapnak, hogy a green pass elleni tüntetésekkel nem ért egyet. “Ez nem az én terem, én nem mentem volna el”. Triesztben egyébként egy kis oltásellenes párt által szervezett megmozdulások mellett számos spontán demonstráció is volt, több napon keresztül, amelyeken végig azt skandálták, hogy szabadságot akarnak. Az olasz régióelnökök tanácsának elnöki tisztségét is betöltő Fedriga úgy véli

minden olyan megmozdulás, megnyilatkozás veszélyes, amely az oltások ellen hat.

Véleménye szerint az embereket meg kell győzni, hogy oltassák be magukat. Emlékeztetett: Matteo Salvini is felvette a vakcinát. Hozzátette: ő még a 12 év alatti gyermekeit is be fogja oltatni. (Ez egy ideje kezd átfordulni hitvitába. Ezért érdemes hozzátenni, hogy Nagy-Britanniában a kormány Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága azért nem javasolja a 12-17 éves gyerekek oltását, mert nagyon alacsony kockázatnak vannak kitéve a covid miatt, és ha meg is betegszenek, azt úgy vészelik át, mint a szezonális influenzát. Ezt egy német kutatás is megerősítette – emlékeztet az Azonnali. A liberális lap figyelmébe ajánljuk EZT a videót, mely szintén egy jó összefoglalót ad a kérdésről.)

A Liga képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari is támadta azokat, akik tüntettek az oltási kártya ellen. A megmozdulást elhibázott lépésnek nevezte, és

nem ért egyet frakciójának azon tagjaival, akik a green pass ellen tüntettek.

Molinari a múlt hétvégi greenpass-ellenes tüntetések kapcsán leszögezte:

“ezek nem a Liga terei, mert az ilyen vitás kérdéseket eleve nem az utcán, hanem a kormányon belül kell eldönteni”.

Íme a radikalizmusától megszabadult párt, mely korábban minden kérdést az utcára vitt, mára már kellemetlennek tartja a demonstrációkat, és inkább a kényelmes parlamenti székekben vitázgatnának a többi “szalonképes” párttal.

További híreink

Gyöngyöspata: Azok is kaptak kártérítést, akik több száz órát hiányoztak

Szabó Norbert

A “fehér felsőbbrendűség” elleni fellépést sürgetik Bidennél

Irányi Dániel

Hadházy„Stop propaganda” feliratot rakott Kövér feje fölé, kitiltották

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen