3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Sokba kerülnek majd az új iskolai szabályozások

A járványügyi intézkedések betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is szúrópróbaszerűen ellenőrzik az oktatási intézményekben a járási, valamint fővárosi kerületi hivatalok.

Az iskoláknak a központi ajánlás alapján mindenhol saját intézkedési tervet kellett kidolgozniuk. Az állam biztosította a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszer-mennyiséget, és októbertől minden iskolában biztosított lesz a lázmérés is – írta keddi lapszámában a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás alapján.

A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Noha a tanórákon a maszk viselése nem lesz kötelező, de a közösségi terekben mindenkinek el kell takarnia az arcát. Jó idő esetén a tanórák megtarthatók az udvaron is. Ezen felül

kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket.

A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket. Szülő vagy más kísérő nem léphet be az iskolába. Ha valahol a gondos óvintézkedések ellenére mégis megjelenik az új típusú koronavírus-fertőzés, akkor kizárólag az operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünetet pedig az Oktatási Hivatal rendelhet el. Gyermekfelügyeletet az online tanítás, illetve szünet idején is biztosítanak.

A költségek

Az mfor próbálta kikalkulálni, hogy a lázmérők beszerzése mennyibe is kerülne. A piaci árakat vizsgálva arra jutottak, a legolcsóbb hőmérő már 9 ezer forintért beszerezhető, míg az eszköz átlagára olyan 15 ezer forint körül mozog. Ehhez kell hozzávenni az iskolák számát.

Az eduline.hu szerint a 2018/19-es tanévben:

  • 3575 darab általános iskola működött, ennek nagy része (2879) állami fenntartásban.
  • Szakközépiskolából 514 működött, 377 állami, 78 egyházi/felekezeti és 59 egyéb fenntartásban.
  • Szakgimnáziumból összesen 714 volt, ebből 497 állami, 121 egyházi/felekezeti és 96 egyéb fenntartásban.
  • A gimnáziumok 866 feladatellátási helyen működtek 324 állami, 234 egyházi/felekezeti és 308 egyéb fenntartásban.
  • 64 felsőoktatási intézmény (az Oktatási Hivatal szerint 15 db állami, 14 db nem állami, 4 db állami és 6 db nem állami alkalmazott tudományok egyeteme, 1 db állami főiskola, 24 db nem állami főiskola).

Egy megkérdezett iskola elmondása szerint egy lázmérő számukra bőven elegendő, így a képletbe is az iskolánkénti 1 hőmérő került.

Ezen adatokkal kalkulálva a legolcsóbb hőmérőhöz legalább 49 688 100 forint szükséges, ha mind az 5019 intézményt fel akarjuk szerelni. Az átlagárashoz pedig 75 285 000 forint. És ebben az óvodák még nincsenek is benne, igaz ott egyenlőre nem is írnak elő kötelező lázmérést.

(MTI / mfor.hu nyomán – Fotó: Getty Images)

További híreink

Mi Hazánk: Kártalanítani kell az oltatlanság miatt elbocsátott dolgozókat!

Magyar Jelen

Horvátországban a koronavírus volt a leggyakoribb halálozási ok tavaly a horvát közegészségügyi intézet szerint

Magyar Jelen

Elfogadhatatlannak tartjuk a magyar lakosság emberkísérletbe való kényszerítését – Interjúnk Dr. Páli Jenővel

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben