2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltTudomány

“Stigmatizáló lehet az afrikaiakra”, ezért átneveznék a majomhimlő törzseit

A modern liberalizmus korában tilos nevén nevezni a dolgokat. Így van ez történelmi eseményekkel, örök igazságokkal, de a férfi, a nő, és a „mások” esetében is. Sőt, a kínai koronavírus óta tudjuk, hogy már a vírusok esetében. Korábban ugyanis a vuhani vírust kellett átnevezni, mert a WHO és társai szerint sértő lenne a fertőzés nevében is emlékeztetne arra az országra, mely ránk szabadította. Most ugyan ezt játszák a majomhimlővel is.

Jelenleg a majomhimlő két törzsét nyugat-afrikai és kongói törzsnek nevezzük előfordulási gyakoriságuk alapján. A járvány – az első, amely Afrikán kívül több kontinensen is előfordul – 47 országban több mint 1500 embert érint jelenleg. Évekkel ezelőtt a kutatók a majomhimlővírusokat nyugat-afrikai és kongói medencei „kládokra” vagy törzsekre osztották, amelyek egyedi genomaláírással rendelkeznek, és különböző súlyosságú betegségeket okoznak. A jelenlegi járványban szekvenált vírusok nagyjából megegyeznek a tipikusan enyhébb nyugat-afrikai klád vírusaival – annak ellenére, hogy kutatók kezdik azt szorgalmazni, hogy egy teljesen új, harmadik törzsként tekintsünk rá – összegzi a 24.hu.

A Science magazin közben talált 11 országból 29 „kutatót”, akiknek

a legfőbb problémájuk az egész fertőzéssel, hogy a dél-afrikai és kongói „afrikaiakat stigmatizáló” megnevezés helyett valami más, semmitmondó nevet kellene találni a fertőzésnek.

Arra még emlékszünk igaz, mikor Angliából elterjedt a Covid „brit variánsa”, akkor semmilyen megmondóembernek nem volt kifogása a „stigmatizáló megnevezés” ellen? Ha fehéreket bélyegzünk meg, az rendben van.

„A jelenlegi globális járvány kapcsán a vírus afrikai jellegére való folyamatos utalás és elnevezés nemcsak pontatlan, hanem diszkriminatív és megbélyegző is”

– írja könnyes szemekkel a 11 ország 29 kutatója a virological.org oldalon közzétett cikkben. Megjegyzik továbbá, hogy az Afrikán kívüli emberekben jelenleg keringő törzs valószínűleg különbözik az állatokban megtalálható vírustól. A kutatók azt javasolják, hogy

az Európában és Amerikában terjedő törzset a rendkívül könnyen megjegyezhető hMPXV A.1 névvel jelöljék.

További híreink

A Mi Hazánk véget vetne a követeléskezelők és végrehajtók közös üzletének

Kemény János

Antifa társasjáték került kereskedelmi forgalomba Franciaországban

Magyar Jelen

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben