11.7 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Strasbourgi bíróság: jóvátételre szólították fel Magyarországot négy afgán és öt iráni menedékkérő ügyében

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden közzétett ítéletében kártérítést ítélt meg öt iráni, illetve négy afgán állampolgár számára, akik szerint a magyar hatóságok nem biztosítottak számukra kielégítő körülményeket a menedékkérelmük elbírálásának idejére szálláshelyként kijelölt röszkei tranzitzónában.

A Szerbián keresztül Magyarországra érkezett iráni, illetve afgán állampolgárok 2017 nyarán nyújtottak be menedékkérelmet a magyar hatóságok előtt. Ennek elbírálásának idejére a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónát jelölték ki szálláshelyként az eljáró magyar hatóságok.

Az érintettek azért fordultak jogorvoslatért, mert megítélésük szerint az illetékesek nem biztosítottak megfelelő feltételeket a tranzitzónában való tartózkodásukhoz.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság kedden közzétett ítéletében

helyt adott a kérelmezők panaszának, megállapítva, hogy hiányosak voltak a tartózkodási feltételek, különösen egy gyermek és egy terhes nő elszállásolásának tekintetében, valamint nem volt kielégítő az étkezés sem.

A bíróság véleménye szerint az emberi jogok európai konvenciójának vonatkozó cikkét sértette továbbá a megfelelő tartózkodási feltételek biztosításának elmaradása, illetve bizonyos eljárási hiányosságok mellett az is, hogy a tranzitzónában kijelölt helyen tartózkodás a mozgásszabadság jogának megsértését jelentette.

A jogsértés miatt az emberi jogi bíróság jóvátétel megfizetésére szólította fel Magyarországot – közölte az MTI.

(Fotó: illusztráció/Twitter)

További híreink

Nincs sok esély Trump elmozdítására

Kemény János

Erdoğan: Nem vonulunk vissza Szíriában, a harcok folytatódnak

Kiss Albert

Az Erdélyi Magyar Szövetség rendezvényét megzavarta az RMDSZ

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben