3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Szájmaszkkal a koronavírus ellen – interjú Dr. Fülöp Erikkel

#viseljszájmaszkot néven indított országos kampányt Fülöp Erik országgyűlési képviselő. Így akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a szájmaszk használatával csökkenthető a fertőzés terjedése. A politikussal a kezdeményezés részleteiről, a hiánycikknek számító szájmaszkok alternatíváiról, az önkormányzatok szerepéről, valamint a koronavírus állatvédelmi vonatkozásairól is beszélgettünk.

Nemrégiben indította el a #viseljszájmaszkot nevű országos kezdeményezését a Facebook oldalán. Miért állt a szájmaszk viselésének élére?

Mert azt szeretném, ha minél többekhez eljutna az üzenet: a szájmaszk használatával csökkenthető a fertőzés. Nem véletlen, hogy számos országban, így például Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is kötelezővé tették a használatát. Sőt, friss hír, hogy a CDC, azaz az amerikai járványügyi központ is azt javasolja, hogy közösségi terekben, tehát a gyógyszertárakban vagy az élelmiszerboltokban mindenki viseljen szájmaszkot. Ezzel szemben Magyarországon Müller Cecília országos tisztifőorvos egyik percben azt mondja, az egészséges emberek ne hordjanak szájmaszkot, miközben következő mondatában azt hangsúlyozza: tünetmentesen is megfertőzhetünk másokat a koronavírussal.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta az Országgyűlésben, csak azért nem teszik kötelezővé, mert nem tudják biztosítani mindenki számára.

Pontosan, tehát a miniszterelnök elismerte, hogy csupán azért nem kötelező hazánkban a szájmaszk használata, mert hiánycikknek számít. Ez nonszensz, hiszen ha megnézzük a környező országokat, a textil szájmaszk használata is elfogadott, sőt az is, ha egy kendővel takarjuk el az arcunkat. Nem mondom azt, hogy ezek száz százalékos védelmet nyújtanak, de a kockázatot igenis csökkentik. Ezeket a textilből készült eszközöket természetesen használat után legalább 60 fokon ki kell mosni. Hozzáteszem, a CDC is hasonló elveket vall, amikor azt ajánlja, hogy a lakosság szövet maszkot viseljen, a FFP3-as maszkokat, valamint a sebészi maszkokat hagyják meg az egészségügyi dolgozóknak.

Érdekes, hogy a CDC-t említi, ők eddig a WHO ajánlását követték, akik viszont rendületlenül csak a betegek számára ajánlják a szájmaszk viselését.

Azt gondolom, hogy a WHO nagyon leszerepelt a járvány kezelésében. Elég csak annyit mondanom, hogy március 25-én a főigazgató azt nyilatkozta, hogy egy-két hónappal ezelőtt kellett volna cselekedni, holott pontosan ők voltak azok, akik nem voltak hajlandók nagyon hosszú ideig világjárványnak, azaz pandémiának nevezni a koronavírust és már csak akkor léptek, amikor mindenki egyre indulatosabban követelte ezt rajtuk.

Kinek kellene biztosítania a szájmaszkokat Ön szerint?

Mi elsősorban a kormánytól kérjük, hogy biztosítson a lakosság számára szájmaszkot, de látva, hogy ez nem valósul meg, azt szorgalmazzuk, hogy mindenki álljon a cselekvés oldalára! Engedje meg, hogy mondjak egy jó példát: Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, Cserháthaláp polgármestere a közfoglalkoztatottak és önkéntesek bevonásával annyi szájmaszkot készíttetett, hogy a település teljes lakosságának és az ott dolgozóknak is tudnak biztosítani textiliából varrt szájmaszkokat. Nagyon nagy tehát az önkormányzatok, a településvezetők szerepe. Természetesen nem azt mondom, hogy pusztán a szájmaszk megvéd a vírus terjedése ellen, hiszen a fertőtlenítés, a gyakori kézmosás, valamint a távolságtartás is rendkívül fontos. És persze, aki teheti, maradjon otthon, ne pánikoljon és tájékozódjon hiteles forrásból.

Ha már a hiteles forrásnál tartunk, rengeteg álhír kering az interneten az állatok szerepéről a koronavírus terjedésében. Mi az igazság ezen a téren?

Pont a héten volt egy szakmai találkozóm a Szurkolók az állatokért mozgalom vezetőivel és ők is megerősítették azt, hogy ezek az álhírek rendkívül károsak állatvédelmi szempontból. Nem lehet erről eleget beszélni, éppen ezért az Instagram oldalamra is készítettem erről egy videót, amiben hangsúlyoztam: a kutyák nem terjesztik a koronavírust. Az viszont tény, hogy a bundájukon bizonyos ideig a vírus életképes maradat. Éppen ezért fontos, hogy sétáltatás során tartsuk a többi gazdival és kutyával szemben is a távolságot, ne engedjük, hogy kedvencünket más megsimogassa, ha pedig hazaértünk, szappanos ronggyal töröljük át a szőrét és főként a mancsait.

És ha a gazdi karanténba kerül, esetleg kórházi ellátásra szorul?

Bízom abban, hogy nem lesznek magára hagyott kisállatok. Úgy vélem, elsőként ezt a családon belül kell megoldani, de ha nincs erre lehetőség, az önkénteseink vállalják ezeknek a háziállatoknak az ellátását addig, amíg a gazdi fel nem épül. Keressenek bennünket!

További híreink

Gyorshír: Késsel támadtak Janusz Waluśra

Kemény János

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben