18.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírek

Szakemberhiány – több megyében már azt is meg kell szülni, hogy hol lehet szülni

Kritikus méretet öltött a szakemberhiány, ezúttal (is) az egészségyügyben. Vannak olyan kórházak, ahol ügyeleti időben már nincs aneszteziológus szakorvos, aki felügyelni tudná a szülést.

Mezőtúron dolgoznak a problémán, de az ottani kórházban már akkora a baj, hogy nem is lehet mindennap szülni – legalábbis a munkaidő után, ezért a kismamáknak másik közeli kórházat jelölnek ki. Az nem derült ki, hogy ha nem Mezőtúron, akkor hol szülhetnek a kismamák az érintett időszakokban.

Ugyanez a helyzet Szolnokon is, ahonnan szintén tovább kell küldeni a szülés előtt álló nőket.

A szülészet után a gyermek intenzíves ellátás is haldoklik Szolnokon

Mohácsról is Pécsre szállítják át a kismamákat, de az RTL arról ír, hogy Várpalotán viszont bő két hétre leáll a szülészeti-nőgyógyászati ellátás.

Júliusban például a fővárosi Semmelweis Egyetem vállalja át a szülések levezetését bizonyos napokon, de csak 15 ilyen napot jelöltek meg.

Tragikus szintű a szakemberhiány

– összegezte Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, aki szerint a probléma súlyosbodik. A nagyvárosokban is előfordulhat, hogy a frekventált ellátások – mint a szülészet, gyermekgyógyászat, vagy sürgősségi ellátás, intenzív osztályok – nem tudnak funkcionálni, mert egy orvos sem lesz, aki az ügyeletet tudná vinni. A szülészetet nevezte kritikus területnek, mert több más szakmától is függ.

Kell hogy legyen elég szülésznő, szülészorvos és ápoló, aki a szülészeti osztályon dolgozik, és emellett kell hogy legyenek elég háttérszakmák is

– vélekedett Szijjártó László, aki szerint ha a háttérszakmákból akár egy is hiányzik, akkor már nem lehet biztonságos ellátást nyújtani.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írta, Mezőtúron csak olyan eseteket nem tudnak ellátni adott napokon ügyeleti időben, ahol műtétre van szükség, ami a nőgyógyászati műtéteket is érinti. Hozzátették, nemcsak Mohácson állt le teljesen a szülészet, hanem Marcaliban is.

(index nyomán, nyitókép: szeged.hu)

 

 

További híreink

Izrael Szíriában bombázott

Kiss Albert

A legmodernebb manipulálási módszereket vetették be a járvány kezdete óta

Faragó Dániel

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben