26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldEgyéb kategóriaHírek

Te menjél oda, Ő jöjjön ide- elkezdődött a tisztogatás Rogán minisztériumában

Korábban már írtunk arról, hogy az ötödik Orbán kormányban minden eddiginél jobban összekeveredtek a minisztériumok és így a miniszterek hatáskörei. A legkirívóbb talán az, hogy a belügyminisztérium (Pintér) alá bekerült az oktatásügy, a családügy pedig megszűnt önálló tárcának lenni miután az eddigi minisztert Novák Katalint köztársasági elnökké választották.

A legújabb Magyar Közlönyből már az is kiderült, hogy Rogán minisztériumban kik lesznek új titkosszolgálati vezetők.

Dr. Takács Tibort, a Nemzeti Információs Központ főigazgatóját dr. Kovács Zoltán András fogja váltani, miközben dr. Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója helyett dr. Kiss Csaba fog érkezni, aki eddig Szabó dandártábornokként Szabó állandó helyettese volt.

Kovács Zoltán András a korábbi években sokáig dolgozott egyszerű titkosszolgaként, de eljutott az Alkotmányvédelmi Hivatal felső vezetéséig. A Nemzeti Információs Központ alatt az összes hazai polgári szolgálat által összegyűjtött információ összpontosul, ezt fogja vezetni Kovács. Az információs központ nem csak a megszerzett információkkal gazdálkodik, hanem maga is kezdeményezhet adatgyűjtést.

Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként a titkosszolgálatokért is felel, így az ő irányítása alatt lesz a szerv, amelynek potenciálisan az is feladata lenne, hogy Rogánt lehallgassa, például a Völner-Schadl ügy miatt. A Nemzeti Információs Központ és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok teljhatalmú ura Rigán Antal lesz. Legalábbis papíron, merthogy:

a miniszterek közötti hatalommegosztás és a feladatok összekeverése mellett az is jól láthatóan Orbán agendája, hogy a minisztériumok/miniszterek alatti kormánybiztosokat, államtitkárokat keresztbe helyezi/helyezteti el,

így az biztos, hogy a minisztereket saját kormánybiztosaik, államtitkárjaik ellenőrzik/gyengítik, de azt nem lehet egyértelműen megmondani, hogy ki kinek a sarkában van és ki kinek az “embere”. Rogán kaphatott olyan munkatársat, aki elsősorban Pintérhez lojális, de valószínűleg ez fordítva is igaz.

Érdemes számolni továbbá azzal, hogy menet közben még ebben a zavarosban is lehetnek csavarok. Az emberi tényező mindig faktor, a munkamegosztás és egy-egy minisztérium sikeressége, vagy sikertelensége befolyásolhatja az eredetileg kiosztott nem hivatalos pozíciókat, miként a szereplők között kialakuló emberi kapcsolatok is relevanciát kaphatnak.

További híreink

Nyáron terjedő variáns miatt aggódik Szlávik

Irányi Dániel

Amerikai pénzügyi lap: Magyarország a vendégmunkások Mekkája

Avar Álmos

Áfamentessé tenné a tűzifát a Mi Hazánk

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben