20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Tesco: többlépcsős lehet a leépítés, rosszabb a helyzet a vártnál

Feszült a hangulat a Tesco áruházlánc londoni anyavállalatánál: úgy tűnik, az ottani tőzsdén jegyzett vállalat tulajdonosai a vártnál kedvezőtlenebb hírekre számíthatnak a nemrég soron kívül elrendelt átvilágítás végső eredményeként – tudta meg a Magyar Nemzet a hazai piacon is meghatározó kereskedelmi szereplő belső köreiből.

A lap londoni forrása szerint a megszűnő lengyel vonal mellett a magyar leányvállalatot is magába foglaló Tesco Europa csoport többi tagjánál is komoly leépítések várhatóak

Az eddigi adatsorok rosszabbak a vártnál, ezért egyre nagyobb az esélye, hogy elkerülhetetlenek lesznek további drasztikus lépések legkésőbb az aktuális üzleti év végéig.

Nem sokat változtat ezen, hogy a cégvezetés örömére május végén a Tesco jó eredményeket mutatott fel a pandémia legaktívabb időszakára, amikor éves összevetésben 12 százalékkal több élelmiszert értékesített, főként az interneten.

A Tesco a nyár elején döntött a lengyelországi kivonulásról, ám a szóbeszédek már szárnyra kaptak más kelet-európai országok kapcsán is. Magyarországon például 2021. március végéig tart az aktuális üzleti év, vagyis a második félévben történhetnek további racionalizáló intézkedések.

A the guardian a régiónk­ban folyamatban lévő boltszűkítéseket, munkakörök megszűnését, készletcsökkentést, végső soron piaci kivonulást is jelentő központi racionalizálási terv további irányát sejteti.

A lap értesülései szerint a szigetországban kétezer kisebb Tesco expresszben elrendelték, hogy augusztus 24-i határidővel szervezzék ki a külsős takarítóvállalkozásokat, mert a költséghatékonyság érdekében ezentúl az áruházi dolgozóknak kell majd tisztán tartani az üzleteket. A lap megjegyzi, hogy ez a lépés azért is nagyon meglepő, mert olyan időket élünk, mikor minden korábbinál fontosabb a fokozott higiéniai előírások betartása, amire a cég maga is azt nyilatkozta: „soha nem volt ilyen fontos” a higié­nia, ezért az áruházakban növelik az erre fordított kapacitásokat.

A sajtóban nemrég megjelent, hogy belső levelezésekben hétszáz embert érintő csoportos létszámleépítésről számoltak be a munkavállalóknak. Ám ezek kapcsán a Tesco azt mondta, hogy csupán technikai jellegű az érintett számú munkakörök megszűnésének bejelentése a megyei munkaköri hivatalokba.

A folyamatot a szeptemberre véglegessé váló belső átvilágításról szóló jelentés gyorsíthatja fel, ami akár a pesszimista válságstratégiát is életbe léptetheti. Ez a kötelező minimálbér-emelések évei előtti időkben még több mint 21 ezer, most pedig 15 ezer magyar munkavállalót foglalkoztató leányvállalat esetében a legnagyobb havi kiadásként számon tartott bérköltségek megvágását jelentheti, vagyis nagyobb arányú, több hullámban megvalósítható létszámleépítéseket – mondta az anyavállalat alkalmazottja. Megjegyezte: a pénzügyi helyzet pillanatnyi mentése mellett az átvilágítás célja az is, hogy az eredmények kontrolljával folyamatosan készítsék fel a vállalat értékesíthető elemeit a régiós tulajdonoscserékről szóló tárgyalásokra.

(magyarnemzet.hu nyomán)

További híreink

Egy hét alatt mintegy 500 új étterem csatlakozott a NetPincér hálózathoz

Dunai Tibor

Uniós biztos: el kell érni, hogy az “LGBTI közösséghez” tartozók családot alapíthassanak mindenhol az EU-ban

Irányi Dániel

Belgium nem támogatja, hogy a vakcinaútlevél többletjogokat adjon az oltottaknak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben