16.2 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Tetemes adókedvezményt kaphatnak a NER-alapítványok

A kormány 300 százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatnák a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát – írta meg a Népszava a parlament Törvényalkotási bizottsága elé terjesztett módosító javaslatáról, amiről mai ülésén tárgyal a testület.

A jövő évi adócsomag kapcsán a kormány először 50 százalékos adóalap-kedvezményre tett javaslatot az alapítványokat támogató cégek számára. A legújabb tervezetben ezt már keveselték, ezért megemelnék az adományozott összeg 300 százalékára, de az adót maximum a nyereség összegéig lehetne csökkenteni. Tehát a cégek számára negatív adó nem alakulna ki, viszont a befizetett összeg többszörösével csökkenthetnék adóalapjukat.

A kormány nem indokolta, hogy miért lenne szükség erre a magyar adórendszerben példátlan kedvezményre.

A Fidesz-kormány annak ellenére is támogatja a társasági adófelajánlást, hogy az sok esetben, például a sportegyesületeknek nyújtott támogatások tekintetében évente száz milliárd forintos kiesést jelent a költségvetésben. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy vannak egyesületek, melyek

a bevétel jelentős részét fiktív kiadásokra számolják el, vagy “zsebbe visszafizetik” az adományozónak, egyszerűen fogalmazva adót csalnak.

Érdekesség egyébként, hogy a Fidesz korábban pont emiatt szüntette meg az adófelajánlás lehetőségét a színházak számára. Most viszont a NER-alapítványok esetében ugyan ez a gyakorlat már valamiért nem probléma.

 

További híreink

Levágták a lábait egy macskának Cegléden

Kiss Albert

Felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét

Irányi Dániel

Bojkottálja Toroczkai Lászlót a média (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen