2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Több iskolában sztrájkolnak a tanárok a héten

Több iskolában egyhetes munkabeszüntetés kezdődik hétfőtől, a csatlakozó pedagógusok személyenként változó időtartamban vesznek részt a péntekig tartó sztrájkban vagy polgári engedetlenségben. Ezzel a lépéssel azt szeretnék jelezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek az oktatásirányítás reakcióit a hetek óta tartó országos megmozdulásokra – adta hírül a Telex.

A sztrájkra azért kerül sor, mivel a tárgyalások Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral kudarcba fulladtak. Dacára az inflációnak és a rezsimegszorításoknak, a kormány nem hajlandó idén emelni a pedagógusok fizetését. Kitartanak amellett, hogy a béremelésre három év alatt, lépcsőzetesen kerül majd sor, és csakis akkor, ha sikerül megegyezni az Unióval. Vagyis,

ha Brüsszel nem ad pénzt, a kormány nem emeli a tanárok bérét.

Ha megérkeznek az EU-s pénzek, akkor jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Nem csak a pénzről szól 

Noha jelenleg a tanári pályát sokan csak “költséges hobbiként” értékelik, mivel olyan megalázóan keveset keresnek a pedagógusok, a tiltakozás nem csak a bérezés miatt robbant ki. A tanárok átfogó párbeszédet akarnak az oktatási rendszer hibáinak kijavításáról. Az egészhetes munkabeszüntetést a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg múlt héten. Ők nyolc pontba szedték követeléseiket:

  • kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködés a felülről jövő,
  • személytelen utasítások helyett, megfélemlítés és félelemben tartás helyett párbeszéd az oktatás problémáiról,
  • a tanári autonómia visszaállítása, a polgári engedetlenségért kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezése az állásukba,érdekérvényesítő sztrájkjog,
  • bérrendezés,
  • a személyközpontúságot és a készségfejlesztést célzó napi pedagógiai munka előtérbe helyezése,
  • a túlszabályozottságból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése,a diákok és a pedagógusok terheinek csökkentése, kötelező óraszámok normalizálása.

A két kezdeményezőhöz kíván csatlakozni a BP18 Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodájának 20 dolgozója, akik közül 10-en pénteken sztrájkolnának.

A Városmajori Gimnázium tanári karának egy része is csatlakozott a két iskola egységes munkabeszüntetéséhez.

Mi sem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!

– írták.

Ezen felül részt vesz az egyhetes munkabeszüntetésben a Kossuth Lajos Gimnázium 16 tanára is.

Emellett a közös kiálláshoz csatlakozik többek között a Kispesti Kós Károly Általános Iskola, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, a Bókay Árpád Általános Iskola, a Kassa utcai Általános Iskola, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, a Veres Pálné Gimnázium és a Kandó Téri Általános Iskola.

Szintén beszünteti a munkát az Eötvös József Gimnázium 38 tanára, személyenként eltérő időtartamban.

Ezzel nincs vége

Ha a kormány úgy gondolja, kivárja ezt a hetet, utána minden megy tovább a régi kerékvágásban, csalódnia kell, ugyanis a pedagógusok egyértelműen leszögezték: nem mennek haza. November 18. péntekre újabb egységes országos pedagógussztrájkot hirdettek. Az előestéjén, csütörtök délután pedig több vidéki nagyvárosban egyszerre lesznek demonstrációk.

Követeléseik között a béremelés mellett kiemelt helyet kap a munkaterhek csökkentéséért is, valamint a tanárok sztrájkjogának visszaállításáért. A tanárok azért vannak nehezebb helyzetben, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a törvényes munkabeszüntetésük idejére, amik láthatatlanná teszik a kiállásukat. Sokan ezért választják a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget. A tüntetők nem mellesleg az állásukkal is játszanak. Kiállásuk miatt a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát már kirúgták.

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben