27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt

Már eddig is tudtuk, hogy a Google szinte mindent tud rólunk, ám most milliárdok tartózkodási adatait és mozgását lekövető adatokat ad ki a koronavírus-járvány idején a világ 131 országában. Így néhány másodperc alatt ellenőrizhető lesz, hogy egy-egy területen vagy országban betartják-e a kijárási korlátozást, illetve tilalmat.

A Google továbbá figyeli és számon tartja, hogy a boltok, a gyógyszertárak, parkok, bevásárlóközpontok, szabadidős kikapcsolódást biztosító helyek, munkahelyek, szolgáltató irodák forgalma jelenleg mennyire tér el az egy évvel ezelőtti azonos időszak forgalmához képest. Ezen kívül a busz-, metró- és vasúti közlekedésben, utazási szokásokban bekövetkezett változásokról is szolgáltatnak információt.

A cég korábban nem hozta nyilvánosságra, kiknek, miért, esetleg mennyiért szolgáltatja ki adatainkat, ezért naivan feltételezzük azt, hogy a rólunk gyűjtött adatokat bizalmasan kezelte, és korábban nem továbbította harmadik félnek. Most azonban a koronavírus terjedésére hivatkozva a vállalat saját bevallása szerint is szolgáltat ki információkat, hogy így segítsék a járványügyi és közegészségügyi vezetőket.

A Google segíteni szeretné egy olyan szisztéma kidolgozását, amely jobban leköveti és alkalmazkodik a járvány okozta változásokhoz, akár a munkaidő és kézbesítési szolgáltatások tekintetében, akár a közösségi közlekedésben, akár abban, hogy az emberek egymás között, a járvány terjedését akadályozó nagyobb távolságot tudjanak tartani.

A Google a lakosság és akár a konkrét személyek mozgására vonatkozó információkat a Google Maps alkalmazásából, valamint a mobilszolgáltatáson, számos applikáción keresztül nyeri.

Korábban is tapasztalhattuk, hogy egy bolt, étterem, múzeum, vagy bármely szolgáltatást nyújtó hely felkeresése után szinte azonnal megjelent az okostelefonunkon, hogy értékeljük az adott helyet, ahol tartózkodtunk.

A Google – elmondása szerint – ezeket az adatokat eddig legfőképp arra használta, hogy információt szolgáltasson az üzletek, közutak, autópályák forgalmasságáról, dugókról, balesetekről.

A társaságnak egyedülálló információi vannak emberek milliárdjainak közlekedési, fogyasztási, kulturális, szokásairól, s most azt ígérik, hogy miközben információkat szolgáltatnak a mozgási adatokról, megóvják az egyének magánéletét.

A cég egyetlen apróságról felejtette tájékoztatni a közvéleményt: Kiknek, milyen indokkal és mennyire részletes adatokat fog szolgáltatni. És milyen garanciák lesznek arra vonatkozóan, hogy ne történjenek visszaélések az átadott adatokkal?

Arról sem lehet tudni, hogy ha valaki úgy véli, hogy mégis jogsérelem érte, akkor kihez fordulhat jogorvoslatért.

(magyarmezogazdasag.hu nyomán)

További híreink

Fegyőr szerint még fegyvereket is kellene küldenünk Ukrajnának

Faragó Dániel

Több mint négyszáz migránst kaptak el a hétvégén

Gabay Dorka

Életveszélyes ütést kapott egy férfi, aki nem adott cigarettát egy kéregetőnek

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen