16.5 C
Budapest
2021. szeptember 28., kedd
Magyar Jelen
Külföld

Több ország is elítélte az izraeli összecsapásokat

Több közel-keleti ország, köztük Szaúd-Arábia és a kapcsolatait Izraellel a közelmúltban rendező Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is elítélte szombaton a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokat, melyekben mintegy kétszáz palesztin és több izraeli rendőr is megsérült.

“Az Egyesült Arab Emírségek határozottan elítéli, hogy Izrael lerohanta a szent al-Aksza mecsetet” – jelentette a WAM állami hírügynökség, amely Halífa al-Marar külügyi államminiszter idézi, aki felszólította Izraelt, hogy “vállalja a felelősséget a feszültségek csökkentése terén, és vessen véget a feszültséget növelő gyakorlatainak”.

A BNA bahreini állami hírügynökségen keresztül a manámai külügyminisztérium arra szólítota fel Izraelt, hogy “hagyjon fel az elutasított provokációkkal Jeruzsálem népével szemben”.
Szaúd-Arábia a feszültséget kiváltó izraeli intézkedést is elítélte, vagyis azt, hogy Izrael palesztin családokat lakoltat ki Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedéből, mert lakásaikat és telkeiket izraeli zsidók a magukénak tartják.

“Szaúd-Arábia elítéli Izrael tervét, hogy palesztinokat telepítsen ki otthonaikból, hogy kiterjessze rájuk szuverenitását” – tudatta a rijádi külügyminisztérium. Szaúd-Arábia nyilvánosan nem támogatta szövetségeseit, amikor rendezték kapcsolataikat a zsidó állammal, csak hallgatólagosan fogadta el a megállapodásokat.

Moszkva “nyugtalanságának” adott hangot a Jeruzsálemben történtek miatt, s egyúttal a feszültségek csökkentésére szólított fel.

“Nyugtalansággal szemléljük a fejleményeket, és minden felet felszólítunk, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább élezhetik a helyzetet” – tudatta az orosz külügyminisztérium.

Moszkva arra is emlékeztetett, hogy nem ismeri el a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben telepek létesítését, javak és ingatlanok kisajátítását. “Ez a nemzetközi jog megsértése, és akadályozza a konfliktus békés rendezését” – tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

A Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kialakult feszültségek és az erőszak azonnali mérséklésre szólította fel a feleket szombaton Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője is. Nyilatkozatában a szóvivő hangsúlyozta, hogy “mindkét fél politikai, vallási és közösségi vezetőinek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és erőfeszítéseiket az ingatag helyzet stabilizálására kell összpontosítaniuk”.

(MTI)

További híreink

Egyre gyakoribbak a keresztények elleni támadások Szudánban

Kiss Albert

Új koronavírus variáns jelent meg Európában, amit a PCR-teszt sem mutat ki

Irányi Dániel

“Románia a Tiszáig tart” Traian Băsescu szerint

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen