25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Több ország is elítélte az izraeli összecsapásokat

Több közel-keleti ország, köztük Szaúd-Arábia és a kapcsolatait Izraellel a közelmúltban rendező Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is elítélte szombaton a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokat, melyekben mintegy kétszáz palesztin és több izraeli rendőr is megsérült.

“Az Egyesült Arab Emírségek határozottan elítéli, hogy Izrael lerohanta a szent al-Aksza mecsetet” – jelentette a WAM állami hírügynökség, amely Halífa al-Marar külügyi államminiszter idézi, aki felszólította Izraelt, hogy “vállalja a felelősséget a feszültségek csökkentése terén, és vessen véget a feszültséget növelő gyakorlatainak”.

A BNA bahreini állami hírügynökségen keresztül a manámai külügyminisztérium arra szólítota fel Izraelt, hogy “hagyjon fel az elutasított provokációkkal Jeruzsálem népével szemben”.
Szaúd-Arábia a feszültséget kiváltó izraeli intézkedést is elítélte, vagyis azt, hogy Izrael palesztin családokat lakoltat ki Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedéből, mert lakásaikat és telkeiket izraeli zsidók a magukénak tartják.

“Szaúd-Arábia elítéli Izrael tervét, hogy palesztinokat telepítsen ki otthonaikból, hogy kiterjessze rájuk szuverenitását” – tudatta a rijádi külügyminisztérium. Szaúd-Arábia nyilvánosan nem támogatta szövetségeseit, amikor rendezték kapcsolataikat a zsidó állammal, csak hallgatólagosan fogadta el a megállapodásokat.

Moszkva “nyugtalanságának” adott hangot a Jeruzsálemben történtek miatt, s egyúttal a feszültségek csökkentésére szólított fel.

“Nyugtalansággal szemléljük a fejleményeket, és minden felet felszólítunk, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább élezhetik a helyzetet” – tudatta az orosz külügyminisztérium.

Moszkva arra is emlékeztetett, hogy nem ismeri el a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben telepek létesítését, javak és ingatlanok kisajátítását. “Ez a nemzetközi jog megsértése, és akadályozza a konfliktus békés rendezését” – tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

A Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kialakult feszültségek és az erőszak azonnali mérséklésre szólította fel a feleket szombaton Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője is. Nyilatkozatában a szóvivő hangsúlyozta, hogy “mindkét fél politikai, vallási és közösségi vezetőinek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és erőfeszítéseiket az ingatag helyzet stabilizálására kell összpontosítaniuk”.

(MTI)

További híreink

Bujkálni kényszerül egy holland tanár az iszlamista terrort kifigurázó karikatúra miatt

Faragó Dániel

Ledöntötték az indiánok ügyvédjének szobrát Washingtonban (videó)

Irányi Dániel

Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben