12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Tóth Bertalan szerint az MSZP nem lábtörlő

Az MSZP egyenlő félként kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben – jelentette ki a párt elnöke pénteken Szegeden. 

Tóth Bertalan sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t. A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját – mondta a politikus annak kapcsán, hogy az MSZP két fővárosi kerületi polgármestere, Kiss László és Szaniszló Sándor bejelentette, átlép a DK-ba. A pártelnök csalódottságának adott hangot a két politikus távozása miatt. Szavai szerint a párt közössége – akik keményen dolgoztak a két polgármester sikere érdekében – szintén csalódottak.
 
„A politikában ők senkik nem lennének az MSZP nélkül,” és nem is nyertek volna október 13-án. A két polgármester „hátba szúrta” ezt a közösséget – mondta Tóth Bertalan, hamisnak és elfogadhatatlannak nevezve az érintettek érvelését, mely szerint a DK Európa-politikája vezetett távozásukhoz. Mint mondta, az már az önkormányzati választásokkor ismert volt. Ez a hamisság és etikátlan viselkedés bizalomvesztéssel jár – hangsúlyozta az elnök, aki javasolja a párt szombaton ülésező választmányának, hogy az, aki a MSZP-ből kilépve az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa meg támogatásukat.
A „köztársaságpárti szövetség” 2019-es önkormányzati választási sikerei nem valósulhattak volna meg az MSZP tagjai, közössége, intézményrendszere és kampánytudása nélkül. A szocialisták pozíciókat is föladva rengeteg áldozatot hozott az együttműködés sikeréért – szögezte le a politikus. Október 13-án az MSZP megerősödött, képviselői száma csaknem négyszáz, polgármesterei pedig 45-en vannak – mondta. Az elnök szerint alábecsülik a szocialistákat, akik városi, nagyvárosi szinten a legerősebb párt. Ezeken a településeken szinte sehol nem győzhet olyan, aki nem bírja az MSZP támogatottságát. Az MSZP-Párbeszéd szövetség népszerűsége stabil, hónapról hónapra emelkedik, azonos a Momentum és a Jobbik erejével, de a demokratikus pártok csak közösen tudnak a Fidesszel szemben küzdeni, külön-külön gyengék.
 
Tóth Bertalan úgy fogalmazott, „néhány ember örömlányos mentalitása nem zavarja”, kitart a párt újbaloldali és szövetségi politikája mellett. Az MSZP március 14-i kongresszuson elfogadandó stratégiája szerint szakítani kívánnak a neoliberális gazdaságpolitikát, az elitek érdekeit támogató harmadik utas szociáldemokrata politikával. A párt politikája az igazságosságra, a szolidaritásra épül, és amely mindenki számára esélyt teremt a felemelkedésre – tette hozzá. A pártelnök kezdeményezi Budapesten és a két érintett kerületben az együttműködési keretek felülvizsgálatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, az MSZP hisz az ellenzéki együttműködésben és a főváros sikerében.
 
(MTI)

További híreink

“Hogy tudott ebben a kérdésben győzni a szélsőjobb?” – dühöngenek a “Pride” szervezői

Irányi Dániel

Online térbe költözik a Bazilika adventi rendezvénysorozata

Gabay Dorka

Amerika vérdíjat tűzött ki a venezuelai elnök fejére, mert megteheti

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen