8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

Új országos csúcs – 500 forint felett az üzemanyag

A gázolaj átlagára a szerdai üzemanyagár emelést követően átlépi az 500 forintos lélektani határt – értesült a holtankoljak.hu.

A hét közepén tovább emeli a Mol a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát is, a 95-ös benzin ára bruttó 6 forintot fog emelkedni, a gázolaj átlagára pedig bruttó 8 forinttal kerül majd többe.

A 95-ös benzin átlagára 488, a gázolajé 501 forint lesz. Mind a két ár soha nem látott rekord a magyar piacon.

Érdemes megfigyelni, hogy a Fidesz korábban kiadott nyilatkozatai, ígéretei ebben a témában is ellentétesek a valós intézkedésekkel. A ma kormányon lévő párt ellenzékben még arról beszélt, hogy felelős, nemzeti érdekeket szem előtt tartó gazdálkodással kézben lehet tartani az üzemanyagok árát.

„Az állam nyerészkedik a magasabb üzemanyagárakon. A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikusan, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfáját.” (Orbán Viktor 2004)

„A magyar benzin- és gázolajár ma Közép-Európában a legmagasabb. A parlamenti többség jelentősen emeli a jövedéki adót. A Fidesz-indítvány elfogadásával ez elkerülhető lett volna.” (Varga Mihály- 2002)

„Erre van egy receptünk, amit 2000-ben kipróbáltunk. Ha 250 forint fölé megy a benzinár, emelkedését a jövedéki adó csökkentésével megakadályozzuk. Ezt most is hatályba lehet léptetni.” (Áder János- 2005)

„A benzinadó tízforintos csökkentése se nem bátor, se nem igazságos. Jobban örülnénk, ha a kabinet visszaadná az ebből származó 20-25 forintos pluszbevételt. A Fidesz minden érdemi csökkentésben partner, ami magában foglalja az áfa és a jövedéki adó csökkentését.” (Rogán Antal- 2005)

„A kormány csak a fuvarozókkal kötött egyezményt. Mivel a családok, nyugdíjasok esetében nem történt előrelépés, a Fidesz elsősorban a benzin jövedéki adójának csökkentését javasolja.” (Szijjártó Péter- 2008)

„Ha a 100 forint körüli termelői árra terhelnék a jövedéki adót, elkerülhető lenne az adó adóztatása. A lépéssel a költségvetés is évi 100-120 milliárdos többletbevételhez juthat.” (Matolcsy György- 2004)

„Az olajárak emelkedése ­miatt az üzemanyagok jövedéki adójának 20-25 százalékos mérséklését javasoljuk. A kormány döntéseihez nem kapott felhatalmazást a választóktól.” (Orbán Viktor 2004)

“A Mi Hazánk elvárja a kormánytól, hogy ne csak a kommunikációban segítse az ország és a gazdaság újraindítását, hanem azonnali és érdemi lépéseket tegyen annak érdekében. Elsősorban az üzemanyagok adóterheinek csökkentését tartjuk elfogadható és gyorsan kivitelezhető lépésnek. A jelenlegi üzemanyagár 53%-át ugyanis a 120 forintos jövedéki adó és a 27%-os áfa teszi ki. Ami különösen felháborító, hogy még a jövedéki adóra is rárakódik az áfa, ami önmagában literenként 30 forint körüli összeget húz ki az emberek zsebéből”

– írta korábban a párt országgyűlési képviselőjelöltje, Szajlai János.

További híreink

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben

Dunai Tibor

Csökkent a hitelképes családok száma: többen el is bukták a többmilliós foglalót

Kiss Albert

A ló[email protected] is majdnem előkerült az Országgyűlésben

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen